Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum 15 oktober 2008

Groot onderhoud Stadhouderskade tussen de Ferdinand Bolstraat en de Amsteldijk Werkzaamheden van 3 november 2008 t/m 24 april 2009

Van 3 november 2008 tot en met 24 april 2009 werkt de gemeente aan de Stadhouderskade tussen de Ferdinand Bolstraat en de Amsteldijk. Gelijk met groot onderhoud aan de asfaltdeklaag en de fundering wordt ook het wegprofiel aangepast. Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen voert de gemeente de werkzaamheden in een zo kort mogelijke periode uit.

De gemeenteraad heeft in november 2003 gekozen voor een wegprofiel langs de Singelgracht met vrijliggende fietspaden en smallere rijstroken en een wandelpromenade aan de waterzijde. Met dit nieuwe profiel blijft de doorstroming goed en wordt zowel de verkeersveiligheid (met name voor fietsers en voetgangers) en de luchtkwaliteit verbeterd. De ruimte voor de auto wordt teruggebracht tot 2 rijstroken van elk 3.50 meter (die zijn nu 5 meter breed). De luchtkwaliteit verbetert door de versmalling van de rijweg (rustiger verkeersbeeld) en de grotere afstand tussen autoverkeer en gevels. De parkeerplaatsen blijven in het nieuwe profiel behouden, ook aan de waterzijde. Wanneer alternatieve parkeergelegenheid is gerealiseerd (in een parkeergarage) zal de wandelpromenade worden aangelegd.

Gevolgen voor het verkeer
Doorgaand autoverkeer wordt gedurende de werkzaamheden omgeleid over de routes Hobbemakade - Ceintuurbaan - Amsteldijk en Weteringschans - Sarphatistraat. Van 3 november tot en met 11 januari 2009 blijft nog een rijstrook beschikbaar voor autoverkeer vanaf de Amsteldijk richting Ferdinand Bolstraat, daarna is de Stadhouderskade tot en met 24 april afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Fietsers en voetgangers worden langs de werkzaamheden geleid; fietsers volgen waar nodig een omleiding via omliggende straten. Tijdens de werkzaamheden blijven de buurt en de Albert Cuyp-markt bereikbaar voor bestemmingsverkeer via de 1e van der Helststraat (inrijdend) en de Nic. Berchemstraat (uitrijdend). Vanaf 3 november kan er aan de woningzijde niet meer geparkeerd worden. Aan de waterzijde kan men gedurende de werkzaamheden op de Stadhouderskade blijven parkeren.

Hoofdnet auto
De Stadhouderskade maakt onderdeel uit van het hoofdnet en is een van de vijf corridors - de belangrijkste doorgaande routes van de stad voor noodzakelijk autoverkeer. Over de Stadhouderskade rijden meer dan 25.000 auto's per dag, waaronder veel zwaar verkeer (vrachtauto's, touringcars). Zo'n drukke weg slijt sneller dan een rustige woonstraat. De gemeente moet ervoor zorgen dat naast een goede asfaltdeklaag ook de fundering van een weg goed blijft, anders kunnen er onveilige situaties ontstaan. Daarom is er gemiddeld eenmaal per 15 jaar groot onderhoud nodig waarbij de deklaag en vaak ook delen van de fundering vervangen moeten worden.

Meer informatie: www.bereikbaar.amsterdam.nl.

Noot voor de redactie (