Gemeente Harlingen


overstromingsramp

Fryslân oefent overstromingsramp

Maandag 3 november oefenen de gemeenten Harlingen en het Bildt, Wetterskip Fryslân, Politie Fryslân, Defensie, Provincie Fryslân en Hulpverleningsdienst Fryslân een dreigende overstroming voor de Friese kust. Samen met andere veiligheidsregio's, ministeries en rijksdiensten doet Fryslân mee aan een landelijke oefenweek. Doel van deze oefening is nagaan hoe Nederland er voorstaat op het gebied van evacuatie. Daarnaast wordt gekeken hoe de samenwerking tussen de verschillende organisaties verloopt en wordt met name in Fryslân een nieuw informatiesysteem getest en beoordeeld.

Tijdens de oefening nemen bestuurders samen met hulpdiensten besluiten over welke maatregelen nodig zijn om de schade van een (dreigende) overstroming zo veel mogelijk te beperken. Voor de onderlinge verspreiding van informatie maken zij gebruik van het computersysteem FLIWAS. FLIWAS alarmeert en informeert tijdig over hoogwatersituaties en maakt daardoor de besluitvorming makkelijker.

De kans dat er een overstroming plaats vindt in Fryslân is eens in de 4000 jaar. De gevolgen kunnen echter
groot zijn daarom is het van belang dat we goed voorbereid zijn. Inwoners van Fryslân kunnen dit doen door op de risicokaart (www.risicokaart.nl) na te gaan hoe hoog de waterstand wordt bij een overstroming. Een noodvoorraad aan te leggen met onder andere drinken en houdbaar voedsel. Daarnaast is het zinvol te bedenken bij wie men terecht kan als men het huis moet verlaten. Tijdens een overstroming wordt Omrop Fryslân ingezet als rampenzender. Onder andere via dit medium geven de overheden en hulpdiensten aanwijzingen aan de inwoners. Voor de eigen veiligheid is het belangrijk dat inwoners deze aanwijzingen opvolgen.

De regering heeft in 2007 een project ingesteld om ons land beter voor te bereiden op de gevolgen van een overstroming. De landelijke oefenweek is hier onderdeel van. Uniek is dat zoveel diensten en instanties eraan deelnemen. Ze oefenen deels op verschillende aspecten van overstromingen en op verschillende dagen. Fryslân oefent op maandag.

---