Gemeente Rotterdam

Nr. 45

31 oktober 2008

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 3 t/m 9 november 2008

Wethouders Harbers brengt werkbezoek aan China

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) brengt van 1 tot en met 8 november een bezoek aan de Chinese Steden Guangzhou, Dongguan en Shenzhen. Het bezoek staat in het teken van een 'road show' en is gericht op de voor Rotterdam belangrijke verladers, expediteurs en reders die werkzaam zijn in deze Chinese steden. De wethouder wordt hierbij vergezeld door een kleine delegatie, bestaande uit vertegenwoordigers van Rotterdamse stuwadoors, cargadoors, expediteurs, douane, tax consultancy en het Havenbedrijf Rotterdam. Daarnaast opent de wethouder in Dongguan een nieuw kantoor van IHC en spreekt hij tijdens de opening van de China International Logistics Fair in Shenzhen.

(Voor meer informatie: Bestuursdienst, afdeling Concerncommunicatie,

Odie Geerligs ­ van Eupen, tel. 010 - 417 3835 of 06 - 5107 4786)

Wethouder Geluk lanceert website maatschappelijke stages

Onderwijswethouder Leonard Geluk lanceert op dinsdag 4 november om 13.00 uur de website www.maatschappelijkestagesrotterdam.nl. Op deze website vinden vraag en aanbod rondom maatschappelijke stages elkaar. Daarnaast wordt er ondersteuning geboden aan vrijwilligersorganisaties, die een maatschappelijke stage willen aanbieden. Deze feestelijke bijeenkomst vindt plaats op het Carré College Rotterdam, aan de Beukelsdijk 145.

(Voor meer informatie: Wil Venema, Teamleider VrijwilligersVacatureBank, tel. 010 - 243 8100)

Wethouder Schrijer naar netwerkbijeenkomst bedrijven Pact op Zuid

Op dinsdag 4 november om 17.00 uur is wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) te gast op de netwerkbijeenkomst van grote bedrijven die zich hebben aangesloten bij Pact op Zuid. De bijeenkomst wordt gehouden in boksschool 'I Believe' op de Benedenstraat 115 in Oud- IJsselmonde. Centraal in deze tweede netwerkbijeenkomst van Pact op Zuid staat het sporthart van Rotterdam Zuid. Daarom wordt de bijeenkomst op een sportieve locatie, de boksschool van oud-bokskampioen Ronald Hiwat, georganiseerd.

(Voor meer informatie: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, communicatie, Irma Arends, tel. 010 ­ 205 2860)

Burgemeester Opstelten start 'Rotterdam Unicef stad'

Burgemeester Ivo Opstelten verricht op woensdag 5 november om 11.00 uur, samen met Unicef voorzitter Geert Jansen, het startsein voor 'Rotterdam Unicef stad' tijdens het congres Child in the City in de Doelen. Gedurende een jaar is Rotterdam een Unicef stad. Met dit initiatief helpen Rotterdam en Unicef elkaar bij het kindvriendelijker maken van de stad en het bijeenbrengen van een miljoen euro voor Unicef. De presentatie van deze openingshandeling is in handen van cabaretier Jürgen Raymann. De ceremonie wordt gehouden tijdens de Child in the City conferentie. Bij deze driedaagse bijeenkomst staat het belang van een kindvriendelijke stad centraal. Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) is gastheer van deze conferentie.

(Voor meer informatie: Jeugd Onderwijs en Samenleving, projectleider Unicef stad, Hans Post, tel. 010 - 891 4425)

Wethouder Grashoff spreekt bij bijeenkomst over stadsburgerschap

Wethouder Rik Grashoff (participatie en cultuur) spreekt op woensdag 5 november om 12.15 uur bij een bijeenkomst van organisaties en instellingen die subsidie ontvangen in het kader van stadsburgerschap. Ook de taalaanbieders (organisaties die inburgeringscursussen verzorgen) zijn aanwezig. Doel van de bijeenkomst is: uitwisseling van informatie en ervaring én samenwerking. Ook wordt een aantal workshops gegeven over empowerment, gebiedsgerichte aanpak, inburgering en burgerschap. De bijeenkomst wordt gehouden in het WTC, aan het Beursplein 37.

(Belangstellenden kunnen zich aanmelden via extraS@jos.rotterdam.nl. Voor meer informatie: Susanna Verboon, Jeugd Onderwijs en Samenleving, tel. 010 - 891 4450).

Wethouder Kriens bij galadiner voor oudere GGZ cliënten en hun mantelzorger

Wethouder Jantine Kriens (zorg, welzijn en maatschappelijke opvang) is woensdag 5 november van 18.00 ­ 21.00 uur gastvrouw bij het galadiner voor ouderen met een psychiatrische stoornis en hun begeleider of mantelzorger in de Burgerzaal van het stadhuis. Het diner wordt verzorgd door topkok Pascal Jalhaijl en is georganiseerd door de Stichting Vrienden van de Parnasia Bavo Groep in samenwerking met diverse sponsors. De 150 deelnemers kunnen voorafgaand aan het diner gratis hun haren, nagels en make-up laten verzorgen. Directieleden van ParnassiaBavogroep en de hoofdsponsor zullen samen met wethouder Kriens het diner uitserveren.

(Voor meer informatie: Michel de Baan, Bavo Europoort, Telefoon: 010 ­ 4363844 / 06 ­ 27034025)

Wethouder Schrijer opent satelliet van Creative Factory

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) opent op donderdag 6 november rond 16.30 uur de eerste satellietlocatie van de Creative Factory aan de Dordtselaan 30-36. De belangstelling van bedrijven voor de hoofdvestiging van de Factory in de Maassilo is zodanig groot dat er niet genoeg ruimte op deze locatie is. Daarom is besloten om de Creative Factory uit te breiden met satellietvestigingen in omliggende wijken. Bij de selectie van ondernemingen die zich vestigen wordt gekeken naar groeiambitie en de mate waarin een bedrijf andere bedrijven nodig heeft om te groeien. Creative Factory richt zich op ondernemers uit de sectoren: media, mode, muziek, ontwerp en zakelijke dienstverlening.

(Voor meer informatie: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, communicatie, Irma Arends, tel. 010 ­ 205 28 60)

Burgemeester Opstelten gastheer bij uitreiking 50e Erasmusprijs

Burgemeester Ivo Opstelten is vrijdag 7 november gastheer bij de uitreiking van de 50e Erasmusprijs, georganiseerd door de Stichting Praemium Erasmianum. De Erasmusprijs wordt uitgereikt door Prins Willem-Alexander. Daarnaast zijn Koningin Beatrix, Prinses Máxima en Professor Pieter van Vollenhoven voornemens aanwezig. De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan de cultuur in Europa. Het thema is dit jaar 'de nieuwe kosmopoliet'. Wethouders Jeannette Baljeu en Rik Grashoff zijn ook aanwezig. De uitreiking vindt om 11.00 uur plaats in de Laurenskerk, aan het Grotekerkplein 15.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Chantal Straver, tel. 010 - 417 9324)

Wethouder Grashoff neemt deel aan jongerendebat

Wethouder Rik Grashoff (participatie en cultuur) neemt op vrijdag 7 november vanaf 16.00 uur deel aan een debat, georganiseerd door de Nationale Jeugdraad. Het thema is 'Jongeren en Europa'. Tijdens dit evenement worden de eerste resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de mening van jongeren over Europa. Naar aanleiding van deze resultaten gaan jongeren, Europarlementariërs en lokale politici met elkaar in debat over de toekomst van Europa. Het debat vindt plaats in de Burgerzaal van het stadhuis, aan de Coolsingel 40.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Meike van der Poel, tel. 010 - 417 3505)

Wethouder Bolsius op werkbezoek in Lyon

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) bezoekt vrijdag 7 en zaterdag 8 november de Franse stad Lyon met portefeuillehouder Jacqueline Cornelissen (deelgemeente Hoogvliet) en een delegatie van verschillende Rotterdamse diensten. Het bezoek aan Lyon staat in het teken van duurzame stedelijke verlichting en inrichting van de buitenruimte. Lyon heeft sinds begin jaren 90 ervaring met duurzaam verlichtingsbeleid. Naast presentaties en discussies over openbare verlichting bezoeken de wethouder, portefeuillehouder en de delegatie heringerichte pleinen.

(Voor meer informatie: Bestuursdienst, afdeling Concerncommunicatie, Mark van der Roer, tel. 010 ­ 417 3024)

Wethouder Kriens reikt Dialoogaward 2008 uit

Wethouder Jantine Kriens (zorg, welzijn en maatschappelijke opvang) reikt vrijdag 7 november, 13.00 ­ 13.30 uur in de Burgerzaal van het stadhuis de Dialoogaward uit aan de Dialoogawardwinnaar 2008. Op 7 en 8 november wordt de dag van de dialoog georganiseerd. De prijsuitreiking is na afloop van een bijeenkomst in het kader van deze dag van de dialoog.

(Voor meer informatie: Rene Kronenberg, voorzitter Stichting in dialoog, tel. 06-222 24791)

Burgemeester Opstelten opent expositie 'Erasmus en de kunst van zijn tijd'

Burgemeester Opstelten opent op zaterdag 8 november om 11.00 uur de expositie 'Erasmus en de kunst van zijn tijd' in museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20. Desiderius Erasmus onderhield naast zijn contacten met geleerden en denkers ook contacten met beeldende kunstenaars als Hans Holbein en Albrecht Dürer. Het gedachtegoed van Erasmus komt in deze tentoonstelling terug aan de hand van enkele thema's uit zijn werk. De thema's keren terug in kunstwerken van ondermeer Holbein, Dürer, Quentin Matsys en Jeroen Bosch. De tentoonstelling maakt deel uit van de activiteiten die in het najaar worden georganiseerd rond het Erasmus-festival.

(Voor meer informatie: Museum Boijmans van Beuningen, tel. 010 ­ 44 19 561)

Burgemeester Opstelten neemt 17e-eeuws Utrechts manuscript in ontvangst

Op zaterdag 8 november neemt burgemeester Ivo Opstelten om 14.00 uur bij scheepswerf de Delft het Utrechts manuscript in ontvangst. In het 17e-eeuws manuscript staat de tocht van de Nassause vloot rond de wereld beschreven. Het manuscript werd destijds aan boord van het schip 'De Delft' van vlaggenkapitein Witte de With geschreven Het manuscript, dat vier eeuwen in de archieven van de Utrechtse Staten werd bewaard, is nu verwerkt in het boek 'Op Jacht naar Spaans Zilver', geschreven door dr. A. Doedens en dr. H. Looijenstein.. Met de overhandiging van dit boek wordt het Witte de Withjaar feestelijk ingeluid. De Commissaris van de Koningin van Utrecht, de heer Roel Robbertsen overhandigt het manuscript aan burgemeester Opstelten. Scheepswerf de Delft is gevestigd aan Schiehaven 15 in Rotterdam.

(Voor meer informatie: Bestuursdienst, concerncommunicatie, Maarten Molenbeek, tel. 010 - 417 3812)

En verder...

neemt burgemeester Opstelten op dinsdag 4 november om 16.00 uur deel aan de paneldiscussie van Symposium Deltalinqs. In het symposium staat het onderwerp 'neem tijd voor veiligheid' centraal. Het symposium wordt georganiseerd in het Scheepvaart en Transportcollege.

(Voor meer informatie: Deltalinqs communicatie, mevr. Van Bennekom, tel. 06 ­ 5060 7635)

verwelkomt burgemeester Ivo Opstelten op woensdag 5 november om 13.00 uur de deelnemers van het zakelijke evenement, Freight Select in de Cruise Terminal. Freight Select wordt drie keer per jaar in afwisselend Rotterdam, Hamburg en Götenburg georganiseerd. Beleidsbepalers van internationale toprederijen, transportplanners, grootverladers, havenbedrijven, en logistieke faciliteurs bespreken de laatste ontwikkelingen op het gebied van de containerindustrie.

(Voor meer informatie: Bestuursdienst, concerncommunicatie, Maarten Molenbeek, tel. 010 ­ 417 3812)

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam