Gemeente Venlo


Bedrijfsleven en bestuurders kiezen juiste spoor

31-10-2008

Gedeputeerden werken aan gezamenlijk manifest Brabantroute

Tijdens een werkbezoek vrijdag 31oktober van Tweede Kamerleden aan logistiek centrum Venlo toonden de gedeputeerden van Limburg en Noord-Brabant grote eensgezindheid bij hun inspanningen om de Brabantroute in bedrijf te houden. Het goederenvervoer over deze route blijft ook in de toekomst van cruciaal belang voor Rotterdam, Antwerpen, het Ruhrgebied en de logistieke centra in beide provincies.

Diverse provinciebestuurders en Kamerleden brachten een werkbezoek aan Venlo. Onder het motto Keuze voor het juiste spoor' wilde organisator Railport Venlo het belang van het spoor voor de nationale en regionale economie onder de aandacht brengen.

Tweede Kamerleden Lia Roefs (PvdA), Frans Weekers (VVD), Emile Roemer (SP), en Ruud van Heugten en Raymond Knops (beiden CDA) gingen samen met de gedeputeerden Bert Kersten van Limburg en Caro Steffens-van Nieuwenhuizen van Noord-Brabant en wethouder Twan Beurskens op werkbezoek bij Seacon Logistics. Daar kregen ze een helder inzicht in de kansen en knelpunten voor het spoorgoederenvervoer.

Het tweede deel van de ochtend speelde zich af in het uit 1890 daterende rijksmonument de Wagenmakerij in Venlo-Blerick. Tussen de locomotieven gaven programmamanager Bert de Wit van NV Regio Venlo en beleidsmedewerker Joris Tenhagen van de EVO een presentatie.

De Wit benadrukte dat bereikbaarheid van cruciaal belang is voor elk logistiek knooppunt en dat alle modaliteiten daarvoor moeten worden benut: weg, spoor en water. In dit verband kwam ook de toenemende colonnevorming van vrachtverkeer op de A67 ter sprake en de noodzaak van verdere optimalisering van vervoer over spoor en water.

Tenhagen vroeg onder meer aandacht voor de groei die al gerealiseerd wordt en voor de groeikansen van het spoorvervoer: Er is een explosieve vraag naar goederenvervoer naar Oost-Europese landen, waar het spoornet fijnmaziger is dan het hoofdwegennet. Het spoor wordt steeds belangrijker voor onze economie.

De Brabantroute is een essentiële schakel tussen Rotterdam en Antwerpen en het Ruhrgebied. Via ons land worden 80 miljoen mensen in West-Europa bevoorraad. Van elke vier containers in Antwerpen heeft er één zijn bestemming of herkomst in ons land, via de Brabantroute. Deze is daarmee van essentieel belang voor de regionale, nationale en internationale economie. De aanwezigen pleitten dan ook voor behoud van voldoende capaciteit op de Brabantroute voor spoorgoederenvervoer, voor een efficiënte inzet van de beschikbare capaciteit en een verbeterde veiligheid.

Steffens en Kerstens benadrukten het grote belang dat de beide provincies hierbij gezamenlijk optrekken. Tweede Kamerlid Roefs onderstreepte dit: Ministers zijn gauw klaar met regio's die met verschillende voorstellen komen aanzetten.

In de komende maanden werken de gedeputeerden verder een gezamenlijk manifest over de toekomst van de Brabantroute in samenhang met andere oost-westverbindingen, zoals de Betuwelijn.