Waterschap Aa en Maas

natuurgebied De Peelvenen

Hoge opkomst inloopdagen van natuurgebied De Peelvenen

Bezoekers reageren enthousiast

Helenaveen, 30 oktober 2008 - Donderdag 23 oktober vond een inloopdag van natuurgebied De Peelvenen plaats voor genodigde bestuurders van overheidsinstanties, betrokken organisaties en inwoners van dit unieke gebied. De zaterdag erna vond de inloopdag voor omwonenden, agrariërs en overige geïnteresseerden plaats. De laatstgenoemde dag trok ruim honderd enthousiaste bezoekers. Een zeer hoge opkomst. "Wij kunnen terugzien op een geslaagde bijeenkomst", aldus Servaas Huys, voorzitter van de Landinrichtingscommissie. Beide dagen, mede dankzij het mooie weer dat zorgde voor haast schilderachtige taferelen, waren een groot succes. Ervaren gebiedsgidsen, allen zelf woonachtig in het gebied, leidden de bezoekers rond. Zo konden bezoekers met eigen ogen aanschouwen hoe natuur en cultuur een kans krijgt door het natuurgebied anders in te richten.

Informatieve dag
De inloopdag die zaterdag plaatsvond trok niet alleen mensen binnen het gebied, maar ook veel mensen daarbuiten. Servaas Huys: "Voor ons is het een enorme opsteker dat er zoveel belangstelling was. Mede hierdoor en de vele positieve reacties blijkt dat de houding ten opzichte van de herinrichting positief is". Tijdens de inloopdagen hebben de bezoekers in groepen het gebied bewandeld. Voorafgaand aan de wandelingen verzamelden de groepen zich bij hoeve Willem III in Helenaveen. Onder het genot van een hapje en een drankje konden de bezoekers een informatieve video, een special over natuurgebied De Peelvenen die enkele jaren geleden speciaal gemaakt is. Daarna gingen de wandelingen van start. De wandelroute vond plaats in het gebied dat reeds ingericht is. De ervaren gebiedsgidsen lieten de bezoekers verschillende aspecten die van groot cultuurhistorische waarde zijn in het gebied zien. Aanschouwelijk werd er verteld welke maatregelen in het gebied genomen zijn. Daarnaast kregen de bezoekers de gelegenheid om vragen te stellen.

Inrichtingsmaatregelen
De Peelvenen krijgt momenteel een flinke impuls.Een van de veranderingen die nu plaatsvinden is het splitsen van het gebied in een natuur- en een cultuurzone. In de natuurzone mag de waterstand omhoog, waardoor het voor dit gebied kenmerkende hoogveen weer een goede kans krijgt. Door bemaling heeft dit geen nadelige gevolgen voor de bewoners van de karakteristieke Peelwoningen. Verder staat ook het behoud van de cultuurhistorische landschapselementen hoog in het vaandel. Zoals de typische `lanen', de koningshoeven langs de Soemeersingel, de Peel-Raamstelling, de kanalenstructuur, de wijken en de aanwezige lintbebouwing. De herinrichting vindt plaats in het zogenoemdeMiddengebied. Dit is het gebied tussen Helenaveen en Griendtsveen en tussen de Deurnese Peel en de Mariapeel. Voorafgaand aan de herinrichting is er veelvuldig dialoog geweest met de omwonenden. Met hun wensen en zorgen is veel rekening gehouden. Door middel van de inloopdag kon eenieder de eerste resultaten bekijken.

Vitaal, mooi en schoon platteland
De herinrichting van de Peelvenen maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel de reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn deze verenigd in de Reconstructiecommissie Peel en Maas.