AutoRai

Ford op 1e en 2e plaats in WK-rally van Japan

(11/3/2008)
Het BP Ford Abu Dhabi World Rally Team heeft dit weekend een fantastische dubbelslag geslagen met de Focus RS World Rally Car tijdens de Rally Japan. Mikko Hirvonen leidde van start tot finish en behaalde zijn derde overwinning dit jaar in het FIA World Rally Championship. Teamgenoot Jari-Matti Latvala, ook met een Focus, maakte het succes van Ford compleet door als tweede achter zijn landgenoot te eindigen.

Het was voor de derde keer dit jaar, na Zweden en Turkije, dat Ford een een-twee naar huis reed. Dit resultaat betekent ook dat de strijd om de titel bij de constructeurs nog volledig open is. De beslissing zal vallen tijdens de volgende en laatste rally van het WK-2008, de Rally van Great Britain. Ford heeft de achterstand op de koploper teruggebracht tot slechts elf punten. Het maximum te behalen puntenaantal in Engeland is achttien.

Hokkaido, het meest noordelijke eiland van Japan, vormde het decor voor de rally, met als hoofdkwartier het ultramoderne Sapporo Dome sportstadion. Het merendeel van de wedstrijd speelde zich af op de onverharde bospaden rond de stad, waarvan die op de eerste dag heel bochtig en smal waren. Vier proeven werden de eerste dag geneutraliseerd vanwege sneeuw en een ongeval.

De omstandigheden tijdens de rally waren loodzwaar door de sneeuw en de regen, waardoor er veel water op de wegen lag. Het gevaar van aquaplaning lag dan ook overal op de loer, evenals âs ochtends na een koude nacht plekken met ijs. In totaal moesten de rijders na het cancelen van vier KPâs 25 proeven afleggen met een totaallengte van 310,61 kilometer.

Hirvonen nam op de eerste proef met zijn Focus direct de leiding om deze tot aan de finish niet meer af te staan, gevolgd door teammaatje Latvala. Beide Ford-rijders domineerden de rally tot aan de eindstreep ondanks de loodzware omstandigheden. Hirvonen won elf klassementsproeven waarmee hij zijn derde overwinning dit seizoen veilig stelde. De 23-jarige Latvala was drie keer de snelste en stond sinds juni voor het eerst weer op het podium.

âAan de ene kant ben ik blij met mijn overwinning en tegelijkertijd ook teleurgesteld omdat de kansen op de titel bij de rijders voorbij zijn,â aldus winnaar Hirvonen. âWe hebben er alles aan gedaan maar dat was niet genoeg om Loeb van de titel af te houden. Ik feliciteer hem daar overigens van harte mee. De omstandigheden veranderden voortdurend en het was een loodzwaar weekend; ik heb het geen moment iets kalmer aan kunnen doen. Ik had vaak last van aquaplaning waardoor ik een paar lucky escapes had.â En voegt Hirvonen er aan toe: âWe richten nu onze aandacht op de titel bij de constructeurs tijdens de laatste WK-rally dit jaar.â

Latvala was opgetogen met zijn eerste podiumfinish sinds de rally van Turkije. âHet is fantastisch om op asfalt weer eens in de top drie te eindigen. Dit is mijn derde goede rally sinds augustus en dat geeft een gevoel. De omstandigheden waren misschien wel de slechtste die ik ooit heb meegemaakt. Ik heb nog nooit zoveel water op de weg gezien als hier. Het leek wel of we overal last hadden van aquaplaning,â aldus de nummer twee.

âMoeilijke rallies als deze liggen de Focus RS WRC, die zeer sterk is, erg goed. We hebben het hele weekend geen problemen gehad en wanneer je in deze loodzware en moeilijke omstandigheden aan moet vallen, geeft het een goed gevoel als je weet dat je auto op dit soort wegen uitblinkt,â vervolgt Latvala.

BP Ford Abu Dhabi team director Malcolm Wilson beschrijft het resultaat in Japan als een âdroomresultaat van het hele teamâ. âHet was een moeilijk weekend voor het hele Ford-team na het zware ongeval op vrijdag en de blessures van Patrick Pivato. Complimenten voor Mikko en Jari-Matti die een ongelooflijke prestatie hebben geleverd onder de meest verraderlijke omstandigheden ooit tijdens een rally. Onze kans op de titel bij de merken zijn gestegen en als we in Engeland kunnen zorgen voor dezelfde einduitslag, kunnen we die binnenhalen.â

Ford of Europe motorsport director Mark Deans: âEen een-twee voor Ford in zoân zwaar evenement als dit is een hulde voor mens en machine. Het team heeft heel hard gewerkt om dit succes, dat we erg nodig hadden, te kunnen realiseren. Wij behouden zo de kansen op de titel bij de merken. We hebben beloofd tot het einde van het seizoen te strijden voor de titel en die positieve instelling heeft ons teruggebracht in het gevecht om de titel.â

Volgende ronde
Het WRC-kampioenschap wordt volgende maand afgesloten met de traditionele finalerally in Engeland. Deze volledig onverharde rally, met het hoofdkwartier in Cardiff, wordt verreden van 4 tot 7 december.