Gemeente Cromstrijen


Uitreiking defibrillators aan diverse verenigingen in Cromstrijen

(03-11-2008)

Op donderdagavond 30 oktober 2008 overhandigde wethouder Peter de Regt de eerste Automatische Externe Defibrillator (AED) aan Stichting Randori. Naast deze stichting ontvingen deze avond ook de voetbalverenigingen, het zwembad de Waterstee, Stichting KANS als beheerder van sporthal Cromstrijen en sportzaal de Bongerd en watersportvereniging Numansdorp een defibrillator.

Reanimatie van levensbelang

Reanimatie kan van levensbelang zijn tijdens een ongeval. Vooral in openbare gebouwen en plaatsen waar veel mensen komen, zijn hulpmiddelen voor reanimatie van groot belang. Ook de gemeente erkent het belang hiervan. Daarom stelde zij een bedrag beschikbaar aan de voetbalverenigingen, sportzaal de Bongerd, sporthal Cromstrijen, zwembad de Waterstee, watersportvereniging Numansdorp en stichting Randori voor de aanschaf van een Automatische Externe Defibrillator. Ook in het gemeentehuis komt een defibrillator.

Wat doet een defibrillator?

De eerste zes minuten na een hartstilstand zijn van essentieel belang voor de overlevingskansen van een slachtoffer. Een defibrillator kan verschil maken tussen leven en dood. Met behulp van dit apparaat dient men een elektrische schok toe waarmee het hart van een bewusteloze patiënt soms weer op gang geholpen kan worden. De Nederlandse Hartstichting adviseert dan ook om, in het bijzonder, de openbare ruimtes te voorzien van een defibrillator.

Eerste AED voor Randori

De gemeente koos ervoor om de eerste defibrillator uit te reiken aan stichting Randori. Deze stichting geeft judo- en zelfverdediginglessen aan jongeren en volwassenen in Cromstrijen. Zij maakt al vele jaren gebruik van de sportzaal de Bongerd. Het oudste lid van de vereniging, de heer Ignatius kwam met het voorstel om een defibrillator aan te schaffen. Hij onderkent het belang van een AED als geen ander, omdat hijzelf slachtoffer is geweest van een hartinfarct. Onder leiding van Randori zijn er bijna 50 sporters die regelmatig gebruik maken van de sporthallen in Cromstrijen, opgeleid voor een deskundig gebruik van de defibrillators.