Trots op Nederland

Nieuws

Belastingdienst niet langer bevoorrechten bij een faillissement van een onderneming!

In een voorontwerp van de vernieuwde faillissementswet, opgesteld door de commissie Kortmann, is opgenomen dat de Belastingdienst bij een faillissement van een onderneming niet langer het voorkeursrecht heeft bij de financiële afwikkeling hiervan. Dat wil zeggen dat de Belastingdienst, zoals onder de huidige wetgeving nog wel het geval is, niet langer het recht zal hebben als eerste al het verschuldigde geld op te eisen dat er na een faillissement overblijft, zodat er mogelijk voor de overige schuldeisers niets of nauwelijks iets overblijft. Het voorstel van de commissie Kortmann is dat de Belastingdienst in de nieuwe faillissementswet maximaal twee-derde deel van het resterende geld kan opeisen na faillissement. Zodat er dus één-derde kan worden verdeeld onder de reguliere schuldeisers.

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dit voorstel van de commissie niet ver genoeg gaan, omdat op deze manier de overige schuldeisers nog gewoon worden achtergesteld ten opzichte van de Belastingdienst. In een brief die zij gestuurd hebben naar de Minister van Justitie pleiten ze er dan ook voor dat de positie van de fiscus nog verder moet worden teruggedrongen. Zij stellen dat door de versterkte positie van de Belastingdienst de olievlekwerking in onze economie blijft doorgaan. Financieel gezonde ondernemingen blijven hierdoor immers op achterstand staan bij de verdeling van een failliete boedel, met alle negatieve economische consequenties die daaruit voortvloeien. Op deze manier worden er middelen onttrokken aan de economie die beter behouden hadden kunnen blijven, zowel voor de betrokken ondernemingen als voor de werkgelegenheid. Ook de overheid zou haar voordeel doen met deze verdere terugdringing, een gezonde voortzetting van een onderneming levert immers meer op dan een faillissement. MKB en VNO-NCW pleiten dan ook voor een gelijke verdeling van het geld dat resteert na de uitspraak van een faillissement. Deze gelijke verdeling tussen alle partijen dient dan ook voor de Belastingdienst te gelden.

Trots op Nederland ondersteunt deze aktie van MKB en VNO-NCW volledig. De belangen van de Belastingdienst moeten zeker niet boven die van ondernemingen gesteld worden. Derhalve zou gelijke verdeling van de overgebleven financiële middelen na een faillissement absoluut aan de orde moeten zijn in de nieuwe faillissementswet. Op die manier zal de financiële schade voor ondernemers beperkt blijven, hetgeen weer bijdraagt aan een gezond economisch klimaat en aan betere werkgelegenheid in Nederland. En dit is iets wat nu, nu het allemaal economisch slechter dreigt te gaan in ons land, zeker hard nodig zal zijn!