Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Bestuur Osdorp stelt geleidelijke stijging tarieven voor

3 november 2008
Kosten afvalinzameling stijgen fors; Amsterdam kiest voor meer vergelijkbare tarieven.

De kosten voor afvalinzameling in Amsterdam stijgen het komende jaar fors. Dit komt onder meer doordat de kosten voor het verbranden van het huisvuil - door het Afval Energie Bedrijf - flink zijn gestegen. Daarnaast ontvangen de stadsdelen minder geld van de centrale stad om de kwijtschelding van afvalstoffenheffing voor minima te compenseren. Samen met de gebruikelijke kostenstijgingen leidt dit in stadsdeel Osdorp tot een kostenverhoging van ongeveer 18 procent.

Tarieven

Het dagelijks bestuur van Osdorp stelt aan de deelraad voor om meerpersoonshuishoudens in 2009 EUR 291,89 per jaar te laten betalen (nu EUR 248,05) en eenpersoonshuishoudens EUR 219,89 (nu EUR 186,04). Het dagelijks bestuur stelt tevens voor om de veegkosten komend jaar nog niet toe te rekenen aan de afvalstoffenheffing. Een nog hogere stijging voor burgers vindt het bestuur onverantwoord. In de tweede helft van 2009 zal worden bekeken of en hoeveel van de veegkosten worden doorberekend in het afvaltarief.

Vergelijkbare en inzichtelijke opbouw van het tarief

In het kader van het project Vergelijkbare Tarieven hebben de stadsdelen afgesproken om de tariefopbouw te standaardiseren. Dit houdt in dat de doorberekening van interne kosten, zoals van milieupolitie of veegkosten, op uniforme wijze gebeurt. Het dagelijks bestuur wil dit voor 2009 grotendeels toepassen met uitzondering van de doorberekening van de veegkosten. Stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling (Openbare Ruimte): "Wij vinden het een goede zaak dat er een vergelijkbare opbouw van tarieven komt. We willen alleen wel elk jaar goed bekijken wat redelijk is om aan burgers te vragen."

Op 4 november behandelt de deelraad dit voorstel. Op 25 november beslist de deelraad definitief over de hoogte van de tarieven.