Nederlandse Taalunie

Linde van den Bosch herbenoemd als algemeen secretaris van de Nederlands...

Den Haag, 31 oktober 2008

Het Comité van Ministers van de Taalunie heeft Linde van den Bosch herbenoemd tot algemeen secretaris. Haar tweede termijn gaat in op 1 november 2008. Van den Bosch wil de Taalunie beter zichtbaar maken in het taallandschap.

Sinds haar studies Taal- en literatuurwetenschap (Tilburg) en Onderwijskunde (Utrecht) is Linde van den Bosch altijd actief geweest op het terrein van de Nederlandse taal en het onderwijs. Zij stond mede aan de wieg van de Staatsexamens Nederlands als tweede taal, zij was onderwijsinspecteur en zij gaf leiding aan de unit primair en voortgezet onderwijs van de Citogroep, het Nederlandse bedrijf dat onder meer toetsen ontwikkelt voor het onderwijs. Na het afscheid van de vorige algemeen secretaris, de Vlaming Koen Jaspaert, nam zij in november 2004 het roer over. Nu gaat haar tweede termijn van vier jaar in.

De taalgebruiker centraal stellen in het taalbeleid, is het streven van Linde van den Bosch. 'De Taalunie moet zich altijd afvragen wat ze kan betekenen voor Nederlandssprekenden of voor mensen die Nederlands willen leren.' Om die taalgebruikers te bereiken is het ook nodig zichtbaarder te worden. Daarom treedt de Taalunie vaker dan vroeger naar buiten met initiatieven voor een groter publiek dan alleen taal- en letterkundigen en beleidsmakers. Zo werkte de Taalunie onlangs mee aan de Taalweek van de Vlaamse openbare omroep, komt er eind november een krant over overheidstaal, wordt er gewerkt aan een betere bekendmaking van allerlei diensten van de Taalunie en komt er een groot evenement ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de Taalunie in 2010.

In de Nederlandse Taalunie voeren de Vlaamse en de Nederlandse overheid sinds 1980 gezamenlijk beleid op het gebied van de Nederlandse taal, onderwijs en letteren. Suriname is sinds 2004 geassocieerd lid van de Taalunie.