Friese waterschappen

Waterproef gestart

Nationale hoogwateroefening Waterproef gestart

maandag, 3 november 2008

Op maandagochtend 3 november ging de nationale hoogwateroefening Waterproef officieel van start. Tienduizenden bestuurders en de hulpverleningsdiensten gaan de strijd aan met een zware storm (oplopend tot windkracht tien) in combinatie met springtij en rivieren die buiten hun oevers treden.

In de oefening wordt de (nationale) overheid op bestuurlijk, ambtelijk en operationeel niveau geoefend. Na deze oefenweek hebben bestuurders, waterbeheerders en hulpverleners goed inzicht in hoe goed ze zijn voorbereid op een ergst denkbare overstroming (EDO) in Nederland. De oefening is door de Taskforce Management Overstromingen (TMO) gestimuleerd.

Zandzakken

Maandag 3 november wordt de dreiging van overstroming van de kust geoefend. In Fryslân wordt vandaag bij Nieuwebildtzijl een oefening uitgevoerd waarbij echte maatregelen tegen hoogwater worden uitgevoerd, zoals het leggen van zandzakken door Defensie.

Bij Leerdam worden dinsdag 4 november tweehonderd mensen geëvacueerd en in Katwijk gaan zandzakken op zwakke plekken in de kustverdediging. Vrijdag volgt bij Nijkerk in het Nijkerkernauw een afsluitende reddingsdemonstratie

Na deze week hebben bestuurders, waterbeheerders, en hulpverleners goed inzicht in hoe goed ze zijn voorbereid op een overstroming in Nederland. De TMO, de initiatiefnemer van deze oefening, is twee jaar geleden opgericht door de overheid om Nederland beter voor te bereiden op (dreigend) hoogwatersituaties en op de daadwerkelijke gevolgen van een overstroming. TMO stimuleert dat de 25 veiligheidsregio's in Nederland een crisisbestrijdingsplan voor grote overstromingen klaar hebben en dat betrokken partijen structureel samenwerken bij (dreigende) hoogwatersituaties en overstromingen. De Taskforce wordt eind 2008 weer opgeheven.


* Meer informatie over deze landelijke oefening Waterproef...