NEDERLANDSE ONDERZOEKERS TOP VAN EUROPA

Den Haag, 3 november 2008

Na het Nederlandse succes bij de startersubsidies van de European Research Council (ERC) begin dit jaar hebben nu ook de gevestigde onderzoekers aan de Nederlandse instellingen hun Europese topkwaliteit bewezen.

De ERC financiert als enige organisatie onderzoeksvoorstellen van individuele onderzoekers in Europese competitie, gebaseerd op een selectie door de wetenschappelijke gemeenschap zelf. Nederland heeft ruim 6% van het totaal aantal voorstellen gehonoreerd gekregen en staat daarmee in Europa op de zesde plaats.

De ERC subsidies voor 'gevorderde onderzoekers' stelt onderzoekers die reeds bewezen hebben onderzoeksleiders te zijn in hun vakgebied in staat om grensverleggend onderzoek te doen. Voor de eerste subsidieronde zijn 2167 aanvragen ingediend. Hiervan zijn 256 voorstellen gehonoreerd.

Van de 256 gehonoreerde voorstellen zijn er 16 van onderzoekers aan een Nederlandse instelling, 9 voor het wetenschapsgebied natuurkunde, technische- en aardwetenschappen, 3 voor de biologische- en levenswetenschappen en 4 voor de sociale- en menswetenschappen. Het onderzoeksbudget per beurs ligt tussen de 1,5 en 2,5 miljoen euro voor vijf jaar. De inkomsten van deze beurzen voor Nederland lopen naar schatting op tot een onderzoeksbudget van ongeveer 35 miljoen euro. Van de 16 gehonoreerde onderzoekers hebben er 7 ooit een Spinozapremie van NWO in ontvangst mogen nemen.

In vergelijking met andere Europese landen doen Nederlandse onderzoekers het goed. Van het totaal aantal gehonoreerde voorstellen staan Nederlandse instellingen met ruim 6% op de zesde plaats, achter het Verenigd Koninkrijk (21%), Frankrijk (13%), Duitsland (11%), Zwitserland (9%) en Italië (8%). Gemeten naar onderzoekerspopulatie doet Nederland het een stuk beter dan grote landen als Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Italië (dat geldt ook voor Zwitserland, Israel, Oostenrijk en Zweden, die samen met Nederland de kopgroep vormen).

Voor meer informatie over de ERC en de lijsten met uitslagen van de evaluatie, zie: http://erc.europa.eu.

Noot voor redacties (