Gemeente Rotterdam

De stadsregio Rotterdam is blij met het besluit van staatssecretaris Huizinga om de metropoortjes met ingang van 29 januari 2009 te sluiten voor de strippenkaart. Vanaf dat moment is de ov-chipkaart het enige vervoersbewijs voor een rit met de metro. Portefeuillehouder Verkeer en Vervoer Jeannette Baljeu: We hebben er de afgelopen maanden alles aan gedaan om aan de voorwaarden te voldoen.

Om diverse redenen is het sluiten van de metropoortjes voor de stippenkaart enkele keren uitgesteld. Nu hebben we aan alle voorwaarden voldaan. Het systeem is stabiel. Voor overstappers, reizigers die moeten reizen met een stippenkaart én een ov-chipkaart, bestaat een goede compensatieregeling, zo zegt Baljeu. Het is voor de stadsregio als proefgebied een logische stap naar het uitzetten van de strippenkaart voor bus en tram in de Rotterdamse regio en belangrijk voor het proces van verdere landelijke invoering van de ov-chipkaart.

Einde aan twee systemen
Met het sluiten van de poortjes komt een einde aan een periode van twee systemen, waarbij zowel met de strippenkaart als met de ov-chipkaart in de metro kon worden gereisd. Nu alleen nog van de ov-chipkaart gebruikt kan worden gemaakt in de metro zal de veiligheid toenemen en zwartrijden vrijwel onmogelijk worden. Het regionaal platform reizigersbelangen openbaar vervoer staat ook achter het besluit.

Informatie aan de reiziger
In de periode tot eind januari zullen reizigers die nog niet zijn overgestapt op de ov-chipkaart worden geïnformeerd over het reizen met het elektronisch vervoerbewijs. Daartoe zal de RET, die de metro exploiteert, op diverse plaatsen acties organiseren. We gaan iedereen zo goed mogelijk voorbereiden op de overstap naar de ov-chipkaart, aldus een blije portefeuillehouder Baljeu.

Bron: Bestuursdienst, 03-11-2008