Gemeente Rotterdam

De wereld staat voor grote veranderingen en grote veranderingen zijn al gaande: de financiële crisis, klimaatverandering en verschuiving van het economische zwaartepunt. Dit vraagt om grote en buitengewone stappen. Rotterdam heeft als wereldhaven een bijzondere positie. We zijn een wereldstad met WorldPortWorldCity als merk en in deze onzekere tijden moet Rotterdam haar lef tonen.

De stad heeft dat in het verleden al vaker gedaan en zichzelf opnieuw uitgevonden. Rotterdam moet dat nu weer doen en moet daarbij groots durven denken. Dat is de 'spirit' die spreekt uit de adviezen en aanbevelingen die de IAB aan het college van B&W op vrijdag 31 oktober heeft gegeven.

Leiderschap is essentieel. Burgemeester Ivo Opstelten heeft met zijn teams laten zien dat dit kan. De nieuwe burgemeester moet dit leiderschap ook tonen. In de optiek van de IAB betekent dat luisteren, keuzes maken en doen. Het luisteren naar de stad moet beter.

Rotterdam is uniek als het gaat om het jeugdig potentieel. Jongeren zijn de 'stakeholders' van de stad. en moeten de stad vormgeven. Dat kan alleen als ze nog veel meer dan tot nu toe betrokken worden bij de stad en daadwerkelijk hun invloed kunnen laten gelden. De IAB stelt voor de YoungEDBR hierin een cruciale rol te geven. "Give the YoungEDBR the mission of giving the heart back to Rotterdam".

Verder adviseert de IAB een aantal bestaande trajecten met (nog) meer slagkracht door te zetten. Genoemd zijn onder meer Stadshavens, het Rotterdam Climate Initiative, Rotterdam Climate Proof. Op het gebied van energie wordt geadviseerd de ambities scherper te stellen. De IAB adviseert de CO2 uitstoot met 80% te verlagen tot 2050.

Quality of Life
Het project Wallisblok in Spangen heeft grote indruk gemaakt. De IAB ziet dit als hét voorbeeld van een nieuwe aanpak. De leefkwaliteit in de stad is gebaat bij projecten als dit. Het Wallisblok toont aan dat pragmatisme, het afwijken en loslaten van bestaande regelgeving én creativiteit tot heel goede resultaten leiden. Het in eigendom en vrijheid kunnen ontwikkelen van een eigen bezit maakt inwoners meer betrokken bij hun omgeving. Rotterdam moet veel meer van dit soort initiatieven, ook op andere gebieden, faciliteren.

Sociale architectuur
De stad moet investeren in wat de IAB noemt de sociale architectuur. Bedoeld wordt nadruk te leggen op datgene wat alle Rotterdammers bindt. Er moet hard gewerkt worden aan saamhorigheid en gemeenschapszin. Met de Female IAB (de economische kansen van diversiteit) is afgelopen zomer een goede stap gezet. De nieuwe burgemeester moet samen met het college van B&W krachtig leiderschap tonen om tot een breed gedragen 'sense of community' te komen.

Een delegatie van de IAB wil op korte termijn hun visie op de stad delen met Ahmed Aboutaleb en daarnaast op meer continue basis bij de ontwikkeling van de stad betrokken zijn.

Deze en andere voorlopige conclusies en aanbeveling zijn in te zien en op te vragen via de website van IAB. Het eindrapport verschijnt eind deze maand.

International Advisory Board
De IAB Rotterdam is de internationale evenknie van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR). De leden van dit adviesorgaan, voormalige regeringsleiders, CEO's en academici uit meer dan tien landen, komen éénmaal per jaar in Rotterdam bijeen. Zij adviseren het college van B&W over de kansen voor de versterking van de economische ontwikkeling van Rotterdam en doen dat op basis van hun expertise en ervaring vanuit de hele wereld. De IAB bestaat uit 16 leden.

Bron: Bestuursdienst, 03-11-2008