Stichting Wakker Dier

Wakker Dier presenteert: verkiezing van de Meest Sexy Vegetariër van 2008
(3 november 2008)
Vandaag start stichting Wakker Dier voor de derde keer de verkiezing van de `meest sexy vegetariër'. Twintig Bekende Nederlanders (m/v) strijden om de titel van 2008. Op de site van Wakker Dier kunnen mensen tot 20 december hun stem uitbrengen. Vorig jaar koos het Nederlandse publiek voor cabaretier Guido Weijers en actrice Monique van der Werff. In 2006 wonnen Antonie Kamerling en Marly van der Velden (GTST). Op de lijst van dit jaar staan veel nieuwe kandidaten, waaronder politici, actrices, presentatrices, een topsporter, cabaretiers, en enkele (naakt-)modellen.

Stichting Wakker Dier vindt vegetariërs sexy, omdat ze eigentijdse en daadkrachtige mensen zijn. Ze bekommeren zich niet alleen om dierenleed, ze doen daar daadwerkelijk wat aan! Elke dag weer maken ze de bewuste keuze om geen dode dieren in hun mond te stoppen. Duizenden stemmers zeiden in 2006 dat vegetariërs sexy zijn, omdat ze diepgang tonen, slank zijn en glanzende haren en een mooiere huid hebben. Ook tonen veel onderzoeken aan dat vegetariërs gezonder zijn en veel beter voor het klimaat. Volgens organisatie PETA zijn vegetariërs potenter.

De kandidaten hebben een vegetarisch levensstijl. Een enkeling eet af en toe een stukje biologisch vlees of vis. Dat maakt voor Wakker Dier niet uit: beter inconsequent goed, dan consequent fout. Twee van de kandidaten, topwielrenner Maarten Tjallingii (winnaar Ronde van België 2006) en de Limburgse playmate Chandra Merx, hebben zelfs nog nooit vlees gegeten en zijn daarmee een overtuigend voorbeeld dat vlees eten niet noodzakelijk is.

In 2008 is de link tussen vegetarisme en het klimaat goed op de kaart komen te staan. Vorige week nog werd in een rapport van VROM bekend gemaakt dat de gemiddelde Nederlander 40% meer uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt dan een vegetariër. Vegetarisch eten is behalve goed voor de dieren en voor het klimaat, ook goed voor de gezondheid (obesitas, hart- en vaatproblemen), het milieu (mestprobleem), de natuur (ontbossing voor de teelt van veevoer en overbevissing) en voor het wereldvoedselprobleem. Het WNF maakte vorige week bekend dat Nederlanders veel te veel aanslag maken op natuurlijke wereldbronnen, vooral omdat Nederland met gemiddeld 235 gram vlees per dag op nummer 7 staat op de `wereldranglijst vleesconsumptie'.

Wakker Dier organiseert de verkiezing samen met de Vegetariërsbond. Wereldwijd wordt de verkiezing georganiseerd door de actiegroep PETA. De winnaars van 2008 zijn zangeres Leona Lewis en Anthony Kiedis, zanger van de Red Hot Chili Peppers. Eerdere winnaars waren Prince, Carrie Underwood, Kristen Bell, Natalie Portman, André 3000 van Outkast, Chris Martin, Shania Twain, Tobey Maguire en Alicia Silverstone.