Partij van de Arbeid

Geleidelijker ingrijpen in AWBZ

03-11-2008 11:17

Staatssecretaris Jet Bussemaker voor Volksgezondheid maakte vorige week bekend de wijzingen in de AWBZ vertraagd in te voeren. PvdA Tweede Kamerlid Agnes Wolbert reageert positief: De veranderingen moeten zorgvuldig plaatsvinden.

Bussemaker heeft besloten dat het terugbrengen van hulp aan mensen met een lichte beperking geleidelijker zal plaatsvinden dan aanvankelijk door het kabinet was voorgesteld. Personen voor wie de toewijzing van begeleiding tijdens de eerste helft van 2009 afloopt krijgen drie tot zes maanden de tijd te wennen aan de nieuwe situatie. Deze periode is twee tot drie maanden voor mensen van wie de toewijzing in de tweede helft van het jaar afloopt.

Het kabinet bezuinigt op de thuiszorg om de stijgende kosten van de AWBZ te beteugelen. Staatssecretaris Bussemaker wil dat in de toekomst alleen nog personen met een ernstige beperking gebruik zullen maken van de hulp. De begeleiding voor mensen met een lichte handicap zal daarom uitgefaseerd worden. Agnes Wolbert steunt het besluit van Bussemaker: De noodzakelijke veranderingen moeten zorgvuldig ingevoerd worden. Daarom is het van meet af aan mijn inzet geweest twee dingen te realiseren. Ten eerste, een half jaar uitstel om uit zoeken waar de mensen voor wie de hulp stopt te terecht kunnen en om gemeenten de mogelijkheid de geven zich voor te bereiden op de verandering. Ten tweede, individuele ondersteuning voor mensen die een alternatief moeten bedenken voor de gestopte begeleiding.

Het kamerlid benadrukte al eerder het belang van een meer geleidelijk ingrijpen in de AWBZ. Wolbert: Een solide en betrouwbare AWBZ moet behouden blijven voor de mensen die ervan afhankelijk zijn. Zonder bezuinigingen was er een tekort ontstaan van 1,8 miljard. Maar het voornemen leidt tot grote onzekerheid bij velen. Daarom vind ik dat het kabinet alles op alles moet zetten om voor degenen die het betreft, de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.