Gemeente Soest

.

Sluitingsceremonie vliegbasis Soesterberg

03 november

Vliegbasis Soesterberg, de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland, sluit op 31 december 2008 na 95 jaar definitief haar poorten. Op 12 november komt met een militaire ceremonie een einde aan de status van militair luchtvaartterrein. De commandant van vliegbasis Soesterberg geeft dan het commando over de vliegbasis terug aan de Commandant Luchtstrijdkrachten (C-LSK). Vervolgens draagt de C-LSK de terreinen van vliegbasis Soesterberg over aan de Commandant Commando Dienstencentra.

´s Ochtends krijgen oud-medewerkers van de vliegbasis de gelegenheid om elkaar te treffen en afscheid te nemen van de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland. De muzikale aankleding wordt verzorgd door het Luchtmachtmannenkoor en het Tamboerkorps van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Gedurende de dag kunnen de gasten een bezoek brengen aan de static-show, waar verschillende vliegtuigtypes en helikopters staan opgesteld die een (historische) relatie met vliegbasis Soesterberg hebben, waaronder jachtvliegtuigen van de Amerikaanse Luchtmacht.

´s Middags vindt de sluitingsceremonie plaats. Tijdens deze ceremonie houden de commandant vliegbasis Soesterberg, kolonel F. Gerards, Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal J.J.M.P. Jansen en Commandant Commando Dienstencentra, mevrouw drs. M.W. Gout-van Sinderen toespraken ten overstaan van genodigden en personeel van de vliegbasis.

Daarnaast verzorgt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht muzikale intermezzo's. Na afloop van de ceremonie vindt de fly-by plaats. Aan deze fly-by nemen Alouette III-, Chinook-, Cougar- en Apache- helikopters van vliegbasis Gilze-Rijen deel, alsook een Fokker 50 en een C-130 Hercules van vliegbasis Eindhoven, PC-7 lesvliegtuigen van vliegbasis Woensdrecht en F-16's van vliegbasis Leeuwarden.

Vliegbasis Soesterberg is de oudste vliegbasis van Nederland. Op 1 juli 1913 werd de Luchtvaart Afdeling opgericht, de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht. Naast de Koninklijke Luchtmacht heeft ook de Amerikaanse Luchtmacht 40 jaar vanaf vliegbasis Soesterberg geopereerd. In het kader van bezuinigingsmaatregelen is in 2003 besloten om vliegbasis Soesterberg te sluiten.

Voor eventuele geluidhinderklachten kan contact worden opgenomen met het gratis landelijke klachtennummer 0800-0226033.