Gemeente Soest

.

Nieuwe controles illegale woningsplitsing

03 november

Handhaving meervoudige bewoning drive-inwoningen Smitsveen

De komende maanden gaat de gemeente weer actief controleren op illegale woningsplitsing bij de drive-inwoningen in Smitsveen. Bij woningsplitsing kunnen de leefbaarheid in de wijk en de veiligheid in het geding komen. Dit gaat vaak gepaard met verloedering van het straatbeeld. Het college wil dit tegengaan en geeft de handhaving de komende tijd weer een extra impuls, zoals eerder is gedaan in 2006.

Woningsplitsing, waarom mag dit niet?

Woningsplitsing is illegaal als een eengezinswoning wordt gesplitst in meerdere zelfstandige woonruimten zónder dat daarvoor vergunningen zijn verleend. Het splitsen van woningen is vaak in strijd met het bestemmingsplan en de huisvestingsverordening. Bovendien is er vaak geen bouwvergunning verleend, terwijl dat wel nodig is. De trend van woningsplitsing, bijvoorbeeld voor kamerverhuur, gaat vaak ten koste van de leefbaarheid in de omgeving.

Hoe wordt woningsplitsing tegengegaan?

In 2006 is het handhavingsbeleid vastgesteld ten aanzien van woningsplitsing. Sindsdien zijn er controles uitgevoerd en is het college al tegen een aantal gevallen van woningsplitsing in de Varenstraat opgetreden. In de komende maanden wordt opnieuw onderzoek gedaan in de wijk Smitsveen.

Als verdachte situaties worden geconstateerd, dan volgt voor de betreffende panden uitgebreide inspectie om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van meervoudige bewoning. Als wordt vastgesteld dat inderdaad sprake is van illegale woningsplitsing, dan krijgen de eigenaars of verhuurders een redelijke termijn om de woningsplitsing ongedaan te maken en om de illegale bewoning te beëindigen.

Wordt de gegeven termijn overschreden, dan wordt een dwangsom opgelegd. Het college begrijpt dat de maatregelen ingrijpende consequenties kunnen hebben, maar burgemeester en wethouders vinden dat de leefbaarheid in de wijk voorrang moet hebben.