Politie Haaglanden

Persberichten 3 november

Haaglanden, 03-11-2008

Motordieven gesnapt
Den Haag Dankzij een melding van een oplettende getuige werden zondag 2 november twee Haagse motordieven op heterdaad betrapt. De getuige zag omstreeks 18.30 uur op de Hillegondastraat een aantal jongens met een motor slepen en belde de politie. Agenten gingen poolshoogte nemen. Toen de twee Hagenaars (18 jaar) de agenten in de gaten kregen, kozen zij het hazenpad. Zij werden in de omgeving aangehouden en naar het politiebureau vervoerd. In de Hillegondastraat troffen de agenten een motor aan die op 2 november gestolen was. De politie onderzoekt de zaak.

Burgers houden inbrekers aan
Den Haag Bewoners van een woning aan het Lamgroen ontdekten zondagavond 2 november omstreeks 22.10 uur dat er was ingebroken. De heer des huizes zag op straat twee jongens staan die wegrenden toen hij ze aansprak. Een aantal behulpzame bezoekers van een café in de omgeving wisten de twee Hagenaars van 22 en 23 jaar, aan te houden. De jongens werden overgedragen aan de politie die de zaak verder onderzoekt.

Iedereen blaast een P
Den Haag Tijdens een alcoholcontrole op het Berhardviaduct moesten zondag 2 november tussen 21.00 uur en 21.50 uur 70 bestuurders een blaastest afleggen. Tot grote tevredenheid van de agenten bliezen alle bestuurders een P, wat staat voor pass. Niemand had teveel gedronken en dus mochten alle bestuurders na het afleggen van de blaastest hun weg weer vervolgen.

Jongeman de weg kwijt
Den Haag Een voorbijganger zag zondagavond 2 november om 23.10 uur een jongeman op de Van Beverningkstraat over een muur klimmen. Omdat hij het niet vertrouwde, waarschuwde hij de politie. Toen de politieagenten op de aangegeven locatie aankwamen, troffen zij in een tuin een 19-jarige Hagenaar aan die verklaarde in de buurt te wonen en zijn sleutels kwijt te zijn. De jongeman was onder invloed van drank en gedroeg zich zeer luidruchtig. Op het moment dat de agenten de verklaring van de jongen probeerden na te trekken, begon de jongen te schreeuwen en greep hij één van de agenten beet. Hierop werd de jongeman die zich hevig verzette aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Vijf etages waterschade door hennepkwekerij
Den Haag Vijf verdiepingen van een woningcomplex aan de Leeghwaterkade liepen zondag 2 november waterschade op als gevolg van een hennepkwekerij op de zesde etage van het pand. Het water was tot aan de woning op de begane grond gelekt. Op de zesde etage stonden drie kamers vol met in totaal 859 hennepplanten. De hennepkwekerij is ontmanteld en zowel de planten als het materiaal is voor vernietiging aangeboden. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandbare en zeer gevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Garageverkoop ?
Den Haag De politie hield zondag 2 november om 21.00 uur een 30-jarige man aan omdat hij goederen zou verkopen uit een schuur achter een woning aan de Van Essendijk. In de schuur en in de woning toonde de verdachte, na verzoek van de politie, diverse goederen waaronder boxershorts, sigaretten, merkkleding en ook gedroogde hennep. De man is meegenomen naar het politiebureau en wordt binnenkort voorgeleid. De goederen zijn in beslag genomen

Persberichten 3 novemberDrie meisjes aangehouden voor straatroof Voorburg De politie heeft op vrijdag 31 oktober omstreeks 10.00 uur op de Koningin Julianalaan drie meisjes, afkomstig uit Den Haag en Voorburg aangehouden. De meisjes, in de leeftijd van 13, 15 en 17 jaar hadden kort daarvoor een 83-jarige Voorburgse met geweld beroofd van haar tas. De bejaarde vrouw liep met de tas in haar hand. Plotseling trok één van de drie meisjes de tas uit de hand van de bejaarde vrouw, waarna het drietal er vandoor ging. De 83-jarige vrouw riep om hulp, waarna een vrouw achter de meisjes aanrende. Eén van hen liet de tas vallen. Het drietal werd korte tijd later door de politie aangehouden en ingesloten in het politiebureau. De 17-jarige werd op maandag 3 november geleid voor de rechter commissaris. De 13 en 15-jarige kregen een proces-verbaal. Zij zullen zich op een later tijdstip voor de rechter moeten verantwoorden.

Dronkenlui op de vuist
Rijswijk Twee mannen gingen zondag 2 november om 17.30 uur op de vuist nadat zij elkaar met de auto passeerden op de Speieringsweteringweg. Daarbij raakten hun buitenspiegels elkaar. Over en weer vielen klappen, waardoor ze beiden in de sloot vielen. Toen de politie arriveerde waren beide mannen weer gekalmeerd en gaven elkaar de hand. Voor één van hen, een 38-jarige Delftenaar, kreeg het incident echter nog een staartje toen bij een blaastest bleek dat hij te veel gedronken had om te mogen rijden. Op het politiebureau blies hij 405 ugl. Hij kreeg daarvoor een proces-verbaal en een tijdelijk rijverbod. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Zonder achterlicht
Rijswijk Surveillerende agenten zagen maandag 3 november om 01.30 uur een auto rijden op de Huis te Lindelaan met een kapot remlicht. Ze spraken de 62-jarige automobilist uit Den Haag aan, waarop ze bemerkten dat hij waarschijnlijk alcohol gedronken had. De blaastest op het politiebureau gaf 490 gul als resultaat. Hij kreeg een proces-verbaal en een tijdelijk rijverbod. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Integra-actie in Rijswijk
Rijswijk - Politieagenten hielden vrijdag 31 november tussen 14.00 uur en 22.00 een Integra-actie op het Bogaardplein. In samenwerking met onder meer de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW), de Gemeentelijke Belastingdienst Den Haag, Rijksbelastingen, KLPD, Inspectie Verkeer en Waterstaat controleerden de diverse diensten in totaal 115 voertuigen.

Door de collegas werden 85 bekeuringen uitgeschreven voor diverse verkeersfeiten. Opvallend was dat dertien bestuurders onverzekerd reden. Daarnaast inde BETEX voor een totaalbedrag van ongeveer 2.100 euro aan openstaande boetes. Twee personen konden direct de cel. Eén man, omdat hij nog 42 dagen gevangenisstraf moest ondergaan. De ander stond gesignaleerd voor 17 vonnissen met totaal 36 dagen vervangende hechtenis. Aangezien de man niet kon betalen kon ook hij de cel in.

De Gemeentelijke Belastingdienst Den Haag inde 9.500 euro aan achterstallige belasting. Er is zes keer beslag gelegd op een auto waarvan er één direct in beslag genomen werden. De Rijksbelastingdienst controleerde eveneens op openstaande belastingschulden. De belastingplichtigen die een schuld hadden openstaan konden direct contant of met een pinpas betalen. Het totale bedrag dat is geïnd bedraagt 13.254 euro en er werden 16 auto's in beslag genomen. De taxicontrole door de Inspectie Verkeer en Waterstaat constateerde de volgende overtredingen: drie keer niet invullen van de werkmap, één keer een ongeldig vergunningsbewijs en rijden zonder chauffeurspas.

Het meest opvallend was de aanhouding van drie verdachten wegens heling en diefstal van een personenauto. Twee personen werden aangehouden vanwege overtreding van de WWM (Boksbeugel en verboden mes).

Politie zoekt getuigen ongeval
Kwintsheul De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval waarbij zondag 2 november om 18.00 uur een 61-jarige fietser gewond raakte. De man reed over de Lange Wateringkade in de richting van de Veilingroute. De man verklaarde dat hij plotseling van achteren werd aangereden door een wielrenner die zonder licht reed. Na het ongeval reed de wielrenner door zonder zich om de gevallen fietser te bekommeren. Bent u getuige geweest van dit ongeval of kent u de racefietser. Neem dan contact op met de politie in het Westland via 0900-8844. Anoniem kan uiteraard ook, via M.: 0800-7000.

Politie zoekt eigenaar tandemfiets
Delft Politie Delft zoekt de eigenaar van een tandemfiets. Agenten vonden de fiets zondagochtend 2 november om 11.45 uur onbeheerd aan de Obrechtstraat. De fiets is speciaal ingericht voor het vervoer van een invalide of gehandicapte. De fiets staat op het politiebureau in Delft te wachten op de eigenaar.

Ruzie om een parkeerplaats
Zoetermeer Politieagenten moesten zondag 2 november om 15.40 uur bemiddelend optreden bij een ruzie tussen twee buren over een parkeerplaats aan de Voorweg. De emoties liepen daarbij zo hoog op dat de politie een 46-jarige vrouw en haar 21-jarige zoon aanhielden wegens belediging en mishandeling.

Verstopt in bed
Zoetermeer Politieagenten die op zondag 2 november om 17.30 uur op zoek waren naar een 41-jarige Zoetermeerder lieten zich niet zomaar afschepen. De man werd gezocht vanwege een openstaand vonnis en had nog 90 dagen hechtenis te goed. Op aanbellen aan zijn woning aan de Van Duvenvoordepad verklaarde de dochter van de man dat hij niet thuis was. De agenten vertrouwden het niet en stelden een onderzoek in. In het bed vonden zij de 41-jarige. Hij mocht in de cel verder slapen.

Rijbewijzen ingevorderd
Zoetermeer Twee Zoetermeerders konden zondag 2 november om 16.00 uur hun rijbewijs inleveren. Het duo reed beiden in een auto over de Amerikaweg. Politieagenten constateerden dat zij met 140 km/u reden en hielden beide snelle bestuurders (20 en 31 jaar) staande. De agenten vorderden van beiden automobilisten het rijbewijs in.