Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Invoering EPD een terechte zaak

31 oktober 2008

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) ziet het als een belangrijke en logische zaak dat het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) snel wordt ingevoerd en dat het ministerie van VWS de gehele Nederlandse bevolking op 1 november daarover informeert.

Voor de NPCF is het onbestaanbaar dat het EPD nog niet is ingevoerd. Per saldo is men hier al 10 jaar over bezig. De randvoorwaarden (zoals privacy) zijn geregeld en alles ligt klaar voor een landelijke uitrol.

'Dit is dus een niet meer dan logische stap om te komen tot landelijke invoering in 2009. Uiteraard is de formele wet belangrijk, maar uiteindelijk vormt de wet het sluitstuk van het proces naar invoering. Per 1 januari as kunnen zorgaanbieders patiëntgegevens aanleveren aan het EPD. Daarom moeten alle Nederlanders nu weten dat ze de keuze hebben om daaraan mee te doen. We zijn altijd voorstander van duidelijke informatie naar zorgconsumenten. Wat ons betreft een goede actie', aldus Atie Schipaanboord, adjunct-directeur van de NPCF.

Juist omdat in de medische zorg nog altijd veelvuldig sprake is van vermijdbare ongevallen o.a. veroorzaakt door gebrekkige informatie, is het van levensbelang dat alles in het werk wordt gesteld om dat aantal (op dit moment jaarlijks 1.635 met dodelijke afloop) tot een minimum te reduceren. Het is dan ook in ieders belang dat informatie kan worden uitgewisseld en dat zorgverleners toegang hebben tot het patiëntendossier.

Vanuit die gedachte is de NPCF voorstander van spoedige invoering van het EPD, ondersteund met zorgvuldige informatievoorziening.