Gemeente Leidschendam-Voorburg


Meerjarenplan voor beeldende kunst in de openbare ruimte

3 november 2008 - Beeldende kunst in de openbare ruimte is een van de sterke punten van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De gemeente bezit een interessante beeldencollectie, waarin het beeldenpark in Park Sijtwende een bijzondere plaats heeft.

De gemeente heeft mede op basis van de inbreng van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) een nieuw meerjarenplan opgesteld voor de integratie van beeldende kunst in de openbare ruimte. Het plan bevat enkele locatievoorstellen en een prioritering. Enerzijds voor monumentale kunst en anderzijds kleinschaliger kunst voor parken, straten en lanen.

De ABK adviseert om kunst zo vroeg mogelijk te betrekken bij plannen voor stedelijke ontwikkeling. Daarnaast adviseert zij om de Percentageregeling beeldende kunst te vereenvoudigen of vervangen.

Burgemeester en wethouders sturen het conceptmeerjarenplan beeldende kunst voor vaststelling naar de gemeenteraad. Ook stelt het college voor aan de gemeenteraad om de Percentageregeling beeldende kunst op te heffen en het saldo te gebruiken voor kunstaankoop.

Voor de uitvoering van het beeldenplan in 2009 vraagt het college de raad om 122.185 euro beschikbaar te stellen uit de reserve. Bij de uitvoering van het beeldenplan wordt per project bekeken hoe de buurt erbij betrokken kan worden.