Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

IKEA, Unicef en Save the Children zetten zich samen in voor goed onderwijs

MINISTER KOENDERS AANWEZIG BIJ 'KNUFFELNACHT' IN IKEA AMSTERDAM

Amsterdam, 3 november 2008 - Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking leest 60 kinderen van 9 basisscholen uit heel Nederland vanavond een verhaal voor tijdens de 'Knuffelnacht' in IKEA Amsterdam. Een evenement dat in het teken staat van de actie '1 euro is een fortuin'. Deze actie houdt in dat IKEA voor elk verkocht pluchen speelgoedbeest - ongeacht de prijs - één euro doneert aan onderwijsprojecten van Unicef en Save the Children voor kinderen in ontwikkelingslanden. Tientallen enthousiaste basisscholieren zijn bij de aftrap van deze actie. Tijdens de Knuffelnacht verschijnt ook de populaire kinderpopgroep CH!PZ ten tonele.

Dit jaar bundelen Unicef, Save the Children en IKEA voor de vierde keer hun krachten met de actie '1 euro is een fortuin'. Ruim 200 woonwarenhuizen over de hele wereld doen mee. Een vergelijkbare actie leverde vorig jaar ruim 4 miljoen euro op. Het streven is dit jaar minimaal 5 miljoen euro in te zamelen. Met de opbrengst steunt IKEA 16 verschillende onderwijsprojecten in 14 ontwikkelingslanden. Projecten die tot doel hebben de kwaliteit van onderwijs te verbeteren en de toegang tot goed onderwijs te vergroten. De actie duurt tot en met 24 december.

Knuffelnacht
De rode draad van de actie is dat elk kind recht heeft op goed onderwijs. Een boodschap die aansluit op één van de belangrijkste millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Zo spraken de VN-lidstaten in 2000 met elkaar af dat in 2015 alle jongens en meisjes - waar ook ter wereld - naar school gaan. Om dit te helpen realiseren, staat de Knuffelnacht op het programma. Op uitnodiging van IKEA brengen 60 basisscholieren uit alle delen van Nederland de nacht door in het woonwarenhuis. Hier doen zij mee aan allerlei spannende en educatieve activiteiten. Op de beddenafdeling zijn 60 bedden opgemaakt, die door de kinderen - te midden van het winkelende publiek - worden getest. Na sluitingstijd staat een lampionnentocht door het woonwarenhuis op het programma. Hierbij vervullen de kinderen opdrachten over onderwijs in ontwikkelingslanden. De kinderpopgroep CH!PZ staat de scholieren terzijde bij de activiteiten.

Minister Koenders leest voor
Minister Koenders komt speciaal naar Amsterdam om de kinderen voor het slapen gaan een verhaal voor te lezen. "Elk kind heeft recht op onderwijs. Onderwijs geeft een kind een eerlijke kans op een betere toekomst. Wereldwijd gaan meer dan 70 miljoen kinderen echter nog steeds niet naar school", aldus minister Koenders. "Daarom is het ontzettend belangrijk te investeren in goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen. De actie '1 euro is een fortuin' levert hieraan een belangrijke bijdrage. Het is fantastisch te zien dat dit onderwerp óók onder Nederlandse scholieren leeft. Ik ben ervan overtuigd dat door de opbrengst van deze actie een groot aantal kinderen nu wel naar school kan gaan."

Na afloop bieden de kinderen de minister kussenslopen aan waarop zij allerlei tips en suggesties hebben geschreven die de minister kan raadplegen als hij tijdens een slapeloze nacht piekert over dit onderwerp.

Morgenochtend worden de kinderen wakker gemaakt met een swingend nummer en strekken zij de ledematen tijdens ochtendgymnastiek in Småland, het kinderparadijs van IKEA. Na het ontbijt keren de kinderen huiswaarts.

"We zijn er trots op dat IKEA ook dit jaar een bijdrage kan leveren aan onderwijs voor kinderen in ontwikkelingslanden", aldus Mike Ward, algemeen directeur van IKEA Nederland. "Onderwijs verrijkt levens en kan de vicieuze cirkel van armoede en ziekte doorbreken.

Met de 'Knuffelnacht' willen we de bewustwording hierover onder jonge kinderen stimuleren. Gezien het grote enthousiasme denk ik dat we hierin uitstekend zullen slagen. We vertrouwen er op dat de verkoop van pluchen speelgoeddieren een impuls krijgt, zodat we zo veel mogelijk geld inzamelen voor dit goede doel."

Elke euro telt
"Door steun van IKEA kunnen kinderen in Macedonië, Moldavië, Siërra Leone, Zuid-Afrika, Tajikistan, Uzbekistan en Vietnam naar school", vertelt Koos Mink , directeur van Unicef Nederland. "Met de opbrengst van deze actie zijn we in staat de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren - bijvoorbeeld door betere lesmaterialen te verstrekken en leerkrachten te trainen - en de toegankelijkheid van onderwijs te verbeteren. Door de bouw en inrichting van scholen en ervoor te zorgen dat scholen veilig zijn en goede sanitaire voorzieningen hebben."

"Save the Children is ontzettend dankbaar voor de steun waarop wij ook dit jaar kunnen rekenen. Elke bijdrage telt en maakt een wereld van verschil voor de toekomstkansen van talloze kinderen in ontwikkelingslanden", aldus Holke Wierema, directeur van Save the Children. "De opbrengst gaat dit jaar naar onderwijs voor gemarginaliseerde kinderen in Albanië, Bangladesh, China en Rusland en verbetering van het onderwijs in India, Ivoorkust, Pakistan en Vietnam. Dat onderwijs een thema is dat óók onder Nederlandse kinderen leeft, toont de Knuffelnacht aan. Het enthousiasme van de kinderen is echt hartverwarmend."

Over Unicef
Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Unicef ondersteunt projecten op het gebied van gezondheid en voeding, schoon water en goede sanitaire voorzieningen, onderwijs, gelijkheid tussen jongens en meisjes en bescherming van kinderen. Met als motto 'Kinderen eerst' geeft Unicef Nederland voorlichting over dit werk en werft daar fondsen voor. Ook lobbyt Unicef Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland. Voor meer informatie: www.unicef.nl

Over Save the Children
Save the Children is 's werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie die kinderen in meer dan 120 landen helpt. Sinds 1919 komt Save the Children op voor het recht van kinderen op kwalitatief goed onderwijs, gezondheidszorg, bescherming tegen uitbuiting en misbruik en de gevolgen van aids.Daarnaast ondersteunt Save the Children noodhulpprojecten en projecten die hulp bieden bij wederopbouw. Save the Children werkt samen met kinderen aan directe en blijvende verbeteringen in het leven van kinderen over de hele wereld, want Elk Kind Telt. Voor meer informatie: www.savethechildren.nl

Over IKEA

Er zijn op dit moment 286 IKEA woonwarenhuizen in 36 landen. Sinds het bedrijf in 1943 in Zweden werd opgericht, biedt IKEA functionele en mooi ontworpen meubels en woonaccessoires tegen lage prijzen, zodat de meeste mensen ze kunnen betalen. IKEA maakt in de dagelijkse bedrijfsvoering gebruik van milieuvriendelijke mogelijkheden en ondersteunt op structurele basis initiatieven die goed zijn voor bijvoorbeeld kinderen en het milieu. In Nederland heeft IKEA 12 vestigingen: in Amersfoort, Amsterdam, Barendrecht, Breda, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo en Utrecht. Voor meer informatie: www.IKEA.nl

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht