Nationale-Nederlanden wijst op risico's terrasverwarming in horeca

03/11/2008 12:01

Nationale-Nederlanden N.V.

Den Haag, 3 november 2008

'Terrasverwarmers zonder CE-keurmerk kunnen gevaarlijk zijn'

Nationale-Nederlanden wijst op risico's terrasverwarming in horeca

Sinds het rookverbod van 1 juli is de behoefte aan warme buitenterrassen groot. Horeca-ondernemers willen hun rokende klanten behouden en bieden deze groep met de terrasverwarmers een warme plek om te roken. Leveranciers van terrasverwarmers spreken van omzetstijgingen van 50% tot 300%. De risicodeskundigen van Nationale-Nederlanden komen steeds vaker dergelijke verwarmers tegen bij inspecties van horecagelegenheden. Horecaondernemers zijn erg alert op veiligheid. De verzekeraar wijst op de mogelijke risico's van terrasverwarmers.

Het is niet zomaar aan te geven welke terrasverwarmers veilig zijn en welke niet. "Er is niet één bepaald merk dat bewezen beter is dan het andere merk", vertelt risicodeskundige Wim de Ruijter van Nationale-Nederlanden. "Belangrijk is dat de terrasverwarmers een CE-keurmerk hebben. Dit houdt in dat ze op veiligheid zijn gecontroleerd en dat er instructies bij worden geleverd." De verwarmers uit de Europese Unie hebben een CE-keurmerk. Aanbieders van terrasverwarmers zien echter steeds meer import op de Nederlandse markt uit minder betrouwbare importkanalen buiten de EU die niet over het keurmerk beschikken. "Zonder CE-keurmerk zijn deze apparaten niet gecontroleerd op veiligheid en kunnen ze dus gevaarlijk zijn."

Volgens De Ruijter zijn de vast gemonteerde verwarmingsunits, geplaatst tegen een onbrandbare buitengevel, het meest veilig. "Daarnaast is belangrijk dat er vaste gas- of elektriciteitsleidingen op zitten en er voldoende afstand is van brandbare zaken die zich in of tegen de buitengevel bevinden." Ook moet de terrasverwarming zijn aangelegd door een erkende installateur. "Alle mobiele terrasverwarmers zijn per definitie onveiliger. Zij moeten steeds weer opnieuw worden opgesteld, wat de kans op onveilig gebruik vergroot."

Veilige en stabiele omgeving

Horecaondernemers kunnen gasten informeren over bepaalde situaties en gedragsregels geven voor de terrasverwarmers. "Dit geldt met name voor de mobiele verwarmers. Naast informatieverstrekking is het dus absoluut nodig dat je als exploitant zorgt voor een veilige en stabiele omgeving. De plaats van de verwarmer moet dus veilig en stabiel zijn."





http://www.nn.nl/


Noot voor de redactie: