Zeeuwen maken zich geen grote zorgen over overstromingen

03/11/2008 12:16

Universiteit Twente

Wel grote behoefte aan adequate informatie

De Zeeuwse bevolking acht de kans op een grote overstroming in de komende tien jaar 'tamelijk onwaarschijnlijk'. Wel voorzien de Zeeuwen grote gevolgen, mocht het toch zover komen: ze denken dan eerder aan grote schade dan aan levensbedreigende omstandigheden. Dit blijkt uit een onderzoek naar de percepties van overstromingsrisico's, uitgevoerd door de Universiteit Twente. Aan de vooravond van grootschalige oefeningen met overstromingsrampen trekken de onderzoekers belangrijke conclusies over de informatiebehoefte van de bevolking.

In april 2008 hebben 560 inwoners van Zeeland hun mening gegeven over overstromingsdreigingen en hun gedrag bij evacuatie. Bijna driekwart van de ondervraagde Zeeuwen vindt dat rampenplannen en communicatie over overstromingsdreigingen van groot belang zijn. Daarmee lijkt het erop dat de overheid, door onder meer een Taskforce Management Overstromingen (TMO) in te stellen, kan rekenen op groot draagvlak bij de Zeeuwse bevolking.

Het risico op een grote overstroming is voor de Zeeuwen geen grote bron van zorgen. In de komende tien jaar verwachten zij geen grote overstroming. Ze denken echter wel dat de gevolgen van een overstroming groot zullen zijn. Het meest waarschijnlijk achten ze dan schade aan eigen bezit, langdurige maatschappelijke ontwrichting en grote schade aan openbare voorzieningen. Levensbedreigende situaties zullen niet gauw gebeuren, menen de Zeeuwen. Zeker tegen de achtergrond van de Watersnoodramp van 1953 is dit opmerkelijk: onderzocht wordt nog hoe deze ramp de perceptie van de bevolking heeft veranderd.

Informatiebehoefte

Onder de Zeeuwen die hebben meegewerkt aan het onderzoek blijkt een grote behoefte aan informatie. In het bijzonder noemen ze informatie over de tijd die beschikbaar is om in veilig gebied te komen (63%), de evacuatieroutes en reistijden (55%), welke belangrijke papieren meegenomen moeten worden (52%), informatie over opvangplaatsen (43%) en beveiliging van het gebied tegen plundering en diefstal (41%).

In geval van evacuatie, opgeroepen door de overheid, zal 65% van de ondervraagden de eigen auto nemen. 12% van de ondervraagden geeft aan thuis te blijven. Als de overheid opdracht geeft om niet te evacueren, wanneer dit te gevaarlijk is, geeft het merendeel van de ondervraagden aan zich hieraan te houden.

Rampenoefening

Op maandag 3 november start, vanuit de Taskforce Management Overstromingen, een grote nationale rampenoefening waarbij overheden de hele week oefenen met overstromingsrampen. Een van de regio's waar dat plaats zal vinden is Zeeland. Het onderzoek van de Universiteit Twente biedt hulpverlenende instanties waardevolle informatie over de manier waarop de bevolking geïnformeerd wil worden.

PROMO

Het onderzoek in Zeeland maakt deel uit van het PROMO project, zie ook www.omgaanmetoverstromingsrisicos.nl. Financiers van dit project zijn Leven met Water, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de provincies Zuid-Holland en Zeeland, en STOWA.





http://www.utwente.nl




Universiteit Twente