AutoRai

Bijna 50 procent meer Hondaâs verkocht

(11/3/2008)
Honda ziet zijn Nederlandse autoverkopen flink stijgen. Het aantal Hondaâs dat tot en met eind oktober dit jaar is verkocht, is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met bijna 50 procent gestegen. Het populairste Honda-model op dit moment is de bijzonder zuinige Civic Hybrid.

Van januari tot en met oktober 2008 verkocht Honda haast 8.000 autoâs in Nederland: bijna 50 procent meer dan in de eerste tien maanden van vorig jaar. Wanneer het derde kwartaal van 2008 met dat van 2007 wordt vergeleken, is het stijgingspercentage zelfs 54. Het marktaandeel van Honda in Nederland groeide van 1,2 naar 1,8 procent.

Civic Hybrid
Honda verwacht in 2008 circa vijfduizend exemplaren van de Civic Hybrid te verkopen in Nederland. De hybrideauto kent een bijtelling van slechts 14 procent en is daardoor geliefd onder leaserijders. Eigenaren van een Civic Hybrid krijgen 50 procent korting op de wegenbelasting. Beide belastingvoordelen heeft de Civic Hybrid te danken aan zijn geavanceerde hybridetechniek. Daardoor is de auto schoon ( CO2 -uitstoot: 109 g/km) en zuinig (gemiddeld verbruik: 1 op 21,7).

Waarschijnlijk introduceert de Nederlandse overheid in 2009 een nieuwe categorie met een tarief van 20 procent bijtelling voor de berijder van een zakelijke auto . De nieuwe zuinige en milieuvriendelijke Honda Jazz met energielabel B komt hiervoor in aanmerking. Vanaf 15 november staat de Honda Jazz bij de Nederlandse dealers.

Ook de nieuwe Civic en Civic Type S met 1,4-liter benzinemotor van 100 pk vallen in het lage tarief, als de overheidsplannen doorgaan. De nieuwe Civic en de Civic Type S 1.4 hebben het groenste energielabel A: zeldzaam in hun klasse.

Sporthybride
Honda verwacht in totaal in 2008 ongeveer 10.000 autoâs te verkopen in Nederland, bijna een verdubbeling van het aantal verkochte Hondaâs in 2007 (5.835 exemplaren). Ook in 2009 verwacht Honda meer autoâs te verkopen. Behalve de nieuwe Honda Jazz en de nieuwe Honda Civic en Civic Type S zullen ook de Honda-hybridemodellen Insight en CR-Z (de sporthybride van Honda) een flinke bijdrage aan de verkoopaantallen leveren.

Wereldwijd laat de productie van Hondaâs ook een stijgende lijn zien: Honda produceert zelfs meer autoâs dan ooit tevoren; van april tot en met september dit jaar 1.966.778 exemplaren. Dat is voor het vijfde achtereenvolgende jaar een productiestijging. De productiefaciliteiten buiten Japan fabriceerden voor het twaalfde achtereenvolgende jaar meer autoâs dan het jaar ervoor. De fabrieken in Noord-Amerika, Europa en Azië produceerden van april tot en met september dit jaar
1.360.844 autoâs.