Gemeente Rotterdam

Achtergrond
Het College van B en W en de Dagelijkse Besturen van de deelgemeenten hebben opdracht gegeven tot het herijken en evalueren van het deelgemeentefonds.
De opdracht wordt in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase is intussen uitgevoerd door Cebeon B.V.. In deze fase is een flink aantal onderwerpen die de opzet, het bestaan en de werking van het deelgemeentefonds raken verkend en beoordeeld terwille van bestuurlijke besluitvorming. Voor een goed inzicht in de resultaten van deze fase wordt verwezen naar het rapport Herijking en evaluatie Deelgemeentefonds Rotterdam, eerste fase d.d. 23 september 2008. In de tweede fase moeten de bestuurlijke besluiten worden geïmplementeerd.

Het deelgemeentefonds heeft thans een omvang van ca. 275 mln. en vormt de belangrijkste bron van financiering voor de uitvoering van taken en bevoegdheden van deelgemeenten. De omvang van het fonds is in belangrijke mate historisch bepaald en wordt jaarlijks gevoed. De verdeling van het fonds over de deelgemeenten vindt plaats op basis van een verdeelmodel, dat in 2003 op basis van een uitgebreid herijkingsonderzoek is ingevoerd. Het verdeelmodel is opgebouwd uit 10 uitgavenclusters. De hieraan toegerekende middelen worden verdeeld op basis van 17 verdeelmaatstaven. Deze opzet is verwant aan de verdelingssystematiek van het Gemeentefonds, dat door het Rijk wordt beheerd. Zowel de voeding als de verdeling van het deelgemeentefonds zijn aan spelregels gebonden. Voor een goed inzicht in de voeding van het fonds en de werking van het verdeelmodel wordt verwezen naar het rapport Herijking Deelgemeentefonds Rotterdam d.d. 25 juni 2002.

Sedert de laatste herijking van het fonds, die plaatsvond in 2002, is de omvang en de verdeling van het fonds regelmatig onderwerp van (bestuurlijke) discussie geweest. Recentelijk is, meer fundamenteel, discussie ontstaan over de inzetbaarheid van het instrument doeluitkeringen (met een voorgeschreven besteding), als alternatief voor de verdeling van middelen via een algemene uitkering (met een binnen grenzen vrije besteding). De herijking en evaluatie van het fonds moet deze discussies beslechten of tenminste een belangrijke stap verder helpen.

Doelstelling
De opdracht heeft tot doel om:
a. Het beschikbare geld op een eerlijke en transparante wijze te verdelen tussen het centrale stadsbestuur en de deelgemeenten alsmede tussen de deelgemeenten onderling, waarbij recht wordt gedaan aan de taken en verantwoordelijkheden die deze partijen hebben en de vraagstukken en opgaven waarvoor zij zich gesteld zien. b. Vast te stellen welke waarde moet worden toegekend aan het instrument doeluitkeringen binnen het totale instrumentarium van het centrale stadsbestuur tot sturing van deelgemeenten.

Gevraagde dienstverlening
De opdracht is gebaseerd op de resultaten en conclusies zoals verwoord in het rapport Herijking en evaluatie Deelgemeentefonds Rotterdam, eerste fase d.d. 23 september 2008.
De opdracht bestaat uit drie delen:
a. Het uitwerken van de noodzakelijke aanpassingen van het verdeelmodel van het deelgemeentefonds van de gemeente Rotterdam. b. Het inzichtelijk maken van de samenstelling van de op basis van het taakgebied van deelgemeenten noodzakelijke omvang van het deelgemeentefonds.
c. Het aangeven van de kritieke beslispunten in de financieringsopzet van het taakgebied van de deelgemeenten naar doeluitkering(en) en algemene uitkering.

Informatie
Voor deze aanbesteding is een bestek opgesteld waarin de volledige informatie over de aanbesteding is opgenomen.
Dit bestek kunt u digitaal opvragen bij mevrouw S. de Ruijter van het inkoopbureau:
s.deruijter@sdr.rotterdam.nl.
Het bestek met bijbehorende bijlagen zullen digitaal naar u toegezonden worden.
Een offerte in het kader van deze aanbesteding kan tot uiterlijk 18 november tot 10.00 uur worden ingediend!

Bron: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, 03-11-2008