Voedsel en Waren Autoriteit

Slachten voor het Offerfeest 2008

03 november 2008 - nieuwsbericht

Slachthuizen die bij het Offerfeest begin december voor het eerst slachten zonder voorafgaande bedwelming, of dit langer dan een jaar niet hebben gedaan, moeten zich vóór 15 november melden bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Ze kunnen voor deze melding gebruikmaken van het meldformulier op de website van VWA.

Bij de melding moet ook een aanvraagformulier worden ingeleverd waarop het aantal slachtingen per diersoort en per slachtdag is ingevuld. Dit formulier is te verkrijgen bij de regionale VWA. Slachterijen die in 2007 hebben meegedaan aan het Offerfeest krijgen dit formulier thuisgestuurd van de regionale VWA.

Het Offerfeest vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 10 december. Tijdens deze dagen worden in korte tijd veel dieren geslacht. Bij het Offerfeest houdt de VWA extra toezicht op de regels voor het welzijn van de dieren. De regels zijn gericht op het voorkomen van onnodig lijden. Om het toezicht en de keuring door dierenartsen en keuringsassistenten goed te kunnen organiseren is het voor de VWA van belang tijdig te weten op welke plaatsen geslacht wordt voor het Offerfeest.

Slachten zonder voorafgaande bedwelming vindt niet alleen plaats tijdens het Offerfeest. Gedurende het hele jaar worden in slachthuizen dieren volgens de Islamitische ritus (zoals bij het Offerfeest) of volgens de Israëlitische ritus geslacht.

Sinds oktober 2006 zijn er nieuwe regels van kracht voor het aanmelden van slachten zonder voorafgaande bedwelming. Slachthuizen hoeven niet langer meer een behoefteverklaring te overhandigen van religieuze organisaties. Ook is er geen ministeriële aanwijzing meer nodig voor slachthuizen die mogen slachten zonder voorafgaande bedwelming. De maatregelen zijn vervangen door een meldplicht voor slachterijen die voor het eerst gaan slachten zonder voorafgaande bedwelming en voor slachterijen die dit langer dan een jaar niet hebben gedaan.

Meer informatie:

* Meldformulier slachthuis ritueel slachten
* webdossier onbedwelmd slachten