Gemeente Helden

In categorie gemeenten tot 40.000 inwoners: Helden uitgeroepen tot Sportgemeente 2008!

De gemeente Helden heeft op woensdag 24 september de nationale titel 'sportgemeente van het jaar 2008' in de wacht gesleept in de categorie 'gemeenten tot 40.000 inwoners'. Dit is bekend gemaakt tijdens het jaarcongres van Vereniging Sport en Gemeenten in Emmen. De gemeente Delft was de winnaar in de categorie '40.000 tot 100.000 inwoners'. Enschede werd in de categorie '100.000 inwoners en meer' uitgeroepen als winnaar en tevens als algeheel winnaar! Enschede prolongeert daarmee haar titel van vorig jaar. De overige drie genomineerde gemeenten Den Haag, Venlo en Schijndel vielen buiten de prijzen.

Een trotse wethouder Rinus Janssen ontving uit handen van voorzitter Jos Som, voorzitter van de jury en van de Vereniging Sport en Gemeenten, een cheque ter waarde van 1.500 en een promotiepakket. De verkiezing van de Sportgemeente van het Jaar is dit jaar voor de derde keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Wethouder Rinus Janssen in gesprek met dagvoorzitter/Nos-presentator Tom Egbers.

Rinus Janssen ontvangt het spandoek ´sportgemeente van het jaar 2008´.

Helden: grote prestaties in kleine gemeente!
Met deze slogan in het juryrapport gaf de jury aan dat gemeente Helden als relatief kleine gemeente een buitengewone prestatie levert door aansprekende resultaten neer te zetten die voortvloeien uit het beleid 'Sport Beweegt Helden'. In het rapport werd vermeld dat de gemeente Helden er in slaagt om in een kleine gemeente met zes kernen eenheid te creëren en een interactief beleid neer te zetten, waarbij zelfsturing en leefbaarheid sleutelbegrippen zijn! De jury prijst het initiatief om via een Sportalliantie Helden verschillende organisaties (onderwijs, sport, cultuur en buitenschoolse opvang) in de gemeente samen te laten werken om sportaccommodaties in de toekomst zo optimaal mogelijk te benutten. Verder is men zeer onder de indruk van de het hoge voorzieningenniveau van de sportaccommodaties in Helden en van de hoge sportdeelname van de Heldense inwoners en vrijwilligers. Het integraal vrijwilligersbeleid en het opgezette traject van ondersteuning aan de sportverenigingen bleef ook niet onopgemerkt bij de jury. Tot slot spreekt de jury haar bewondering uit over het feit dat alle elf Heldense basisscholen het landelijke certificaat 'sportactieve scholen'hebben behaald, mede door het succes van het sportstimuleringsproject de Sportexpresse. Al deze facetten hebben ertoe geleid dat de jury tot het unanieme oordeel is gekomen dat de gemeente Helden de titel van 'Sportgemeente van het jaar 2008' heeft verdiend in de categorie gemeenten tot 40.000 inwoners.

Sport dichtbij
De genomineerde gemeenten werden dit jaar extra beoordeeld op het thema 'Sport dichtbij' , laagdrempelig sport- en beweegaanbod op wijk- en buurtniveau. De gemeente Helden heeft hiermee ook hoge ogen gescoord. De aanwezige binnen- en buitensportvoorzieningen en de vele trap- en speelveldjes in de zes kernen, maar ook de vele recreatieve wandel- fiets en ruiterroutes laten volgens de jury zien dat de Heldense inwoners in hun eigen leefomgeving volop mogelijkheden hebben om te sporten en te bewegen. De commerciële sportaanbieders in de gemeente Helden leveren hieraan ook een grote bijdrage! Klik hier om presentatie 'Sport Beweegt Helden' te bekijken, die is aangereikt aan de nominatiecommissie en aan de jury.

Sportminded
Wethouder Rinus Janssen nam tijdens een sfeervolle verkiezingsshow in het Eden Hotel de Giraf inEmmen de prijs in ontvangst. Hij droeg deze speciaal op aan alle bestuurders, vrijwilligers en aanbieders die actief zijn in de Heldense sportwereld. Dagvoorzitter en NOS-presentator Tom Egbers was duidelijk gecharmeerd van de prestaties van Helden en van de gemeentenaam. Op de vraag van hem wie nu eigenlijk de 'helden in Helden' zijn, antwoordde Rinus Janssen: Dat zijn vooral de vrijwilligers en sportaanbieders in onze gemeente. Het is hùn prijs, want vooral zij houden de sport in Helden in beweging, aldus een trotse Rinus Janssen. Juryvoorzitter Jos Som van de Vereniging Sport en Gemeenten benadrukte tijdens de prijsuitreiking nog eens dat een kleine gemeente als Helden met de beschikbare middelen buitengewone prestaties levert op het gebied van sport en bewegen! Helden mag zich dan ook met recht een sportminded gemeente noemen! Wethouder Janssen besluit tot slot: We gaan nu echt niet op onze lauweren rusten. Sport moet in beweging blijven en met z´n allen moeten we bereiken dat sport hoog op de agenda blijft staan. Door samenwerking en het maken van verbindingen met andere terreinen, kunnen we met de sport nòg meer scoren op het terrein van welzijn, zorg, gezondheid, leefbaarheid en maatschappelijke participatie.

Klik hier voor meer infotmatie over 'Helden sportgemeente van het jaar 2008'.

25-9-2008 09:43