Gemeente Helden

Fietsverlichtingsactie Limburg van start: ´Geen licht? Dan 20 dokken!´

De succesvolle Limburgse Fietsverlichtingsactie, gericht op de fietsende, schoolgaande jeugd wordt ook dit jaar herhaald. Er rijden nog steeds te veel fietsers onverlicht in het donker. Daardoor zien we deze fietsers niet.

En dat kan een groot probleem zijn.

De Fietsverlichtingsactie vindt plaats in het kader van de Campagnekalender en wordt mede mogelijk gemaakt door - sponsoring van Essent. De actie is gericht op leerlingen van de brugklassen. Zij ontvangen een gratis verlichtingssetje en de nodige informatie over het belang van een goede zichtbaarheid. De politie zal na de actie extra controleren en daarbij direct overgaan tot het schrijven van bekeuringen indien fietsers onverlicht in het donker, bij schemering of slecht zicht rijden.

Nieuwe regels


* Vanaf 1 november 2008 zijn er nieuwe regels voor fietsverlichting. Naast vast licht op je fiets mogen losse lampjes nu ook! .
* Fietsers voeren verlichting als het donker is of bij schemering en slecht zicht, bijvoorbeeld mist. Daarbij gelden een aantal regels.
* De fietser dient wit of geel licht voor en rood licht achter te voeren. Het licht mag niet knipperen. Verder mag het licht op de fiets zitten of op de persoon (borst/rug, niet op armen of benen). Uiteraard dient de verlichting voortdurend goed zichtbaar zijn.
* Verder geldt dat reflectie achterop de fiets, op de trappers en op de zijkant van de wielen moet zitten

Indien iemand geen of onjuiste verlichting gebruikt op de fiets, dan riskeert hij een boete. Geen voor- of achterlicht kost minimaal 20,00, evenals het ontbreken van reflectie op achterzijde, trappers of wielen.

Kijk voor meer informatie over de nieuwe regels op www.losselampjesmogenook.nl.

Succes

De afgelopen jaren zijn op diverse scholen acties gevoerd, waarbij brugklassers een gratis verlichtingssetje ontvingen. Uit de evaluatie van voorgaande jaren blijkt het voeren van fietsverlichting met sprongen vooruit te gaan door deze acties. Na de actie constateerde de politie een verbetering tot in sommige plaatsen van 95%.

Deze actie is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Politie, Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond, de Provincie Limburg en het ROVL. Evenals voorgaande jaren is de actie mogelijk dankzij de steun van Essent.

ROVL

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg is een onafhankelijk bestuursorgaan dat in opdracht van de Provincie Limburg werkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid in Limburg. Het ROVL functioneert als faciliterende instelling voor de aangesloten partners. Daarbij streeft het ROVL naar een verkeerssysteem waarin nagenoeg geen slachtoffers meer vallen, de zogenaamde Nuloptie. Via de site www.rovl.nl is vrijwel alle informatie over verkeersveiligheid en de vele verkeersacties in Limburg te zien.

Samen op weg naar de meest verkeersveilige provincie van Nederland.

23-10-2008 10:49