Midden-Nederland: leefbaar en bereikbaar

03/11/2008 13:46

VNG

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Midden-Nederland leefbaar en bereikbaar blijft? Die vraag staat centraal tijdens het najaarscongres van Vereniging Nederlandse Gemeenten afdeling Utrecht. De themabijeenkomst wordt - aansluitend aan de ledenvergadering - gehouden op donderdag 13 november, van half elf tot half een, in het gemeentehuis van De Bilt.

Onder leiding van Elisabeth van den Hoogen discussiëren gemeentelijke bestuurders over het verkeersinfarct dat dreigt voor provincie Utrecht en de Noordvleugel van de Randstad. Functioneert Utrecht nog wel als de logistieke draaischijf van Nederland? Welke maatregelen zijn er nodig en mogelijk om die positie ook in de toekomst te garanderen? En welke effecten worden verwacht van de extra investeringen in wegen en het openbaar vervoer, mobiliteitsmanagement en de invoering van het rekeningrijden?

Wat in samenhang met de mobiliteit ook in het najaarscongres aan de orde komt is de wijze waarop de bouwopgave in Utrecht zo duurzaam mogelijk kan worden ingevuld. Tot 2030 is er in Midden-Nederland nog veel behoefte aan ruimte voor wonen, werken en recreëren. Waar vinden wij die? Zijn er nieuwe uitleglocaties nodig, en zo ja: waar? Of moet de oplossing juist binnenstedelijk worden gevonden?

Als gastspreker treden op Bart Krol, gedeputeerde van de provincie Utrecht (Ruimtelijke Ontwikkeling, Stedelijke Vernieuwing, Landelijk gebied), en Ineke van der Hee, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Utrecht.

Het startschot voor de discussie wordt gegeven door Jankees Salverda, wethouder van Utrechtse Heuvelrug, Erwin Jansma, wethouder van Leusden en Arie-Jan Ditewig, wethouder van De Bilt.

De media zijn van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. U kunt hiertoe contact opnemen met Henk Overbosch of Liesbeth Geurtsen van VNG afdeling Utrecht, via tel. 030-6071301 0 6071578, of per e-mail: vngutrecht@nieuwegein.nl.