Gemeente Waalwijk Mantelzorgers ontvangen compliment

In de gemeente Waalwijk kunnen dit jaar 200 mantelzorgers rekenen op een mantelzorgcompliment van 250,-. Het college heeft besloten hiervoor maximaal 50.000 beschikbaar te stellen. De complimenten worden uitgedeeld tijdens de Waalwijkse Mantelzorgdag op dinsdag 2 december aanstaande, tijdens een brunch voor de mantelzorgers. Met het uitdelen van de complimenten spreekt het gemeentebestuur van Waalwijk haar waardering uit voor de mantelzorgers die langdurig en onbetaald hun taken verrichten en doorgaans zwaar belast zijn. Zij ontvangen daarvoor niet altijd erkenning. Wethouder Santi bezoekt namens het gemeentebestuur de Mantelzorgdag.

Stichting Mantelzorg Midden-Brabant
De gemeente Waalwijk heeft in 2008 van het rijk via de Regeling Waardering Mantelzorgers éénmalig een bijdrage ontvangen. De Stichting Mantelzorg Midden-Brabant is bereid gevonden de besteding van de middelen te coördineren en de 200 personen te selecteren die in aanmerking komen voor het Waalwijkse compliment. Deze stichting werkt samen met de gemeente en met zorg- en welzijnsinstellingen en ondersteunt mantelzorgers in het volhouden van de zorg voor hun naaste.

Landelijke regeling
Landelijk gezien kunnen mantelzorgers sinds 2007 via de Regeling Waardering Mantelzorgers één keer per jaar een bedrag van maximaal 250,- ontvangen; het zogenaamde mantelzorgcompliment. Dit is een landelijke regeling, gekoppeld aan AWBZ-indicatie voor extramurale zorg. Voor het ontvangen van een bijdrage moet de mantelzorger aan een aantal criteria voldoen. Deze toekenning verloopt buiten de gemeente om, via de Sociale Verzekeringsbank en het CIZ. Het bedrag is netto en mantelzorgers betalen geen belasting over het compliment.

Mantelzorgcompliment onbekend bij doelgroep
Het gebruik van de regeling viel landelijk tegen. De drempels die zijn opgeworpen bleken te hoog, de uitvoering verliep niet naar wens en door het ministerie van VWS werd te weinig gecommuniceerd. Een groot deel van de doelgroep was hierdoor niet op de hoogte of ondernam geen actie. Overigens vindt een deel van de mantelzorgers een financiële waardering niet nodig. Zij zijn van mening dat mantelzorg vanzelfsprekend is.

Het deel van het landelijk beschikbare budget voor de mantelzorgcomplimenten is toegevoegd aan de Waalwijkse Wmo-middelen. Voor de besteding van deze middelen heeft de VNG namens de gemeenten, het ministerie van VWS en de landelijke koepel Mantelzorgers MEZZO een convenant gesloten. De middelen gebruikt de gemeente Waalwijk voor subsidiëring van activiteiten zoals contacten met mantelzorgers, waardering voor mantelzorgers, versterking van belangenbehartiging en respijtzorg.

Publicatie datum 03-11-2008