Vlaamse Overheid

werkzoekenden naar job in Vlaanderen

Samenwerking VDAB-ACTIRIS loodst Brusselse werkzoekenden naar job in Vlaanderen

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

maandag 3 november 2008
Persbericht Vandenbroucke & Cerexhe

In de buurt van Brussel, en zeker in de luchthavenregio, is er veel vraag naar extra arbeidskrachten. Door de lage werkloosheid in de regio is het vaak moeilijk om deze vacatures in te vullen. Tegelijk blijft de werkloosheid in Brussel heel hoog. De Brusselse werkzoekenden vinden blijkbaar niet genoeg de weg naar de Vlaamse vacatures.

Concreet werd dan ook afgesproken dat


* VDAB actief zou zoeken naar werkaanbiedingen die bijzonder interessant zijn voor werkzoekenden uit Brussel. Deze aanbiedingen moeten bovendien in overleg met de werkgevers veel meer op maat van de Brusselse werkzoekende omschreven worden (hoe bereik je de werkplek vanuit Brussel, welke taalvereisten zijn er, ...).
* ACTIRIS de werkaanbiedingen zou screenen om zo voldoende en gemotiveerde werkzoekenden actief toe te leiden. Dit houdt ook in dat de werkzoekenden waar nodig bijkomende opleiding krijgen (bv. bijkomende, taalopleidingen,...). ACTIRIS handelt "Vlaamse" werkaanbiedingen voor de betrokkenen werkzoekenden als een "verplicht" aanbod, wat wil zeggen dat zij deze niet zomaar naast zich kunnen leggen.

Vooropgesteld werd om per jaar voor 6000 Brusselse werkzoekenden te mobiliseren voor 1000 Vlaamse werkaanbiedingen.

Na een goed jaar samenwerken worden de eerste resultaten zichtbaar. Tussen oktober 2007 en oktober 2008 selecteerde de VDAB 2472 werkaanbiedingen (1003 vacatures) uit de rand rond Brussel die door Brusselse werkzoekenden ingevuld konden worden.

Van deze 2472 werkaanbiedingen stemden er 1348 overeen met een van de 6 beroepen of sectoren (verkoop, horeca, administratieve functies, schoonmaak, chauffeur en magazijniers) waarvoor is vastgesteld dat het BHG over werkzoekenden beschikt.

De behandeling door ACTIRIS is van tweeërlei aard. Enerzijds is er de publicatie van de vacatures op internet, gekoppeld aan een tussenkomst van de vacaturebeheerder. Anderzijds kan ook een actieve bemiddeling volgen. Actiris maakt in dat geval een selectie van Brusselse werkzoekenden en last een persoonlijk onderhoud in. De werkzoekende kan vervolgens rechtstreeks worden verwezen naar een individuele werkgever of naar een jobdate. De actieve bemiddeling is gebeurd voor 812 werkaanbiedingen. Er werden 5242 Brusselaars gemobiliseerd, dit is een ratio van 6,4 werkzoekende per werkaanbieding.

Met zekerheid kunnen we zeggen dat via deze bemiddeling minstens 329 Brusselse werkzoekenden werden aangeworven. Vermoedelijk is het bereik groter. Bij alle Vlaamse bedrijven die meewerkten met VDAB en Actiris in kader van de interregionale samenwerking werden het afgelopen jaar veel meer Brusselse werkzoekenden aan het werk gezet, met name 1.740. Ook al is deze indicator onvolkomen (oa. omdat Dimona niet toelaat om de plaats van tewerkstelling te achterhalen). Een brede sensibilisering van werkzoekenden en werkgevers, gekoppeld aan een ruime verspreiding van deze vacatures dragen ongetwijfeld bij tot een verhoogde interregionale mobiliteit.

De ministers van Werk Frank Vandenbroucke (Vlaanderen) en Benoît Cerexhe (Brussel) vinden deze eerste resultaten van de versterkte samenwerking tussen VDAB en ACTIRIS bemoedigend. Ze maakten de cijfers vandaag bekend bij de opening van een derde Brusselse werkwinkel in Schaarbeek.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be