Ministerie van Defensie

03-11-2008 14:44

OPPEROFFICIEREN WISSELEN OP HOOFDKWARTIER ISAF

Generaal-majoor Lessard (r) neemt de functie als hoofd luchtoperaties van de International Stabilisation Assitance Force (ISAF) over. - Foto: Ministerie van Defensie

Generaal-majoor Jouke Eikelboom heeft zijn functie als hoofd luchtoperaties van de International Stabilisation Assitance Force (ISAF) overgedragen aan de Canadese ranggenoot Sullivan. Op het ISAF-hoofdkwartier in Kabul blijft echter een Nederlandse generaal werkzaam. Deze week treedt namelijk schout-bij-nacht Matthieu Borsboom aan als plaatsvervangend commandant Stability.

Bij zijn afscheid kreeg generaal Eikelboom uit handen van de minister van transport en civiele luchtvaart een hoge Afghaanse onderscheiding uitgereikt voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Afghaanse burgerluchtvaart.

Luchtoperaties boven Afghanistan
Generaal Eikelboom was het afgelopen jaar verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van alle luchtoperaties die in het kader van ISAF boven Afghanistan worden uitgevoerd. Hierbij ging het niet alleen om gevechtsondersteuning aan ISAF-grondtroepen, maar ook luchttransport en luchtverkenningsmissies. Daarnaast had hij een belangrijke ondersteunende taak richting de Afghaanse overheid bij het ontwikkelen van de civiele luchtvaart in het land.

Wederopbouw en ontwikkeling
De belangrijkste taak van de functie die schout-bij-nacht Borsboom gaat bekleden, is de coördinatie van de wederopbouw en de ontwikkeling van overheid en bestuur in Afghanistan. Samenwerking tussen ISAF en de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) vormt daarbij het belangrijkste aandachtspunt. ISAF richt zich vooral op de veiligheid en stabiliteit van het land, UNAMA is verantwoordelijk voor de bestuurlijke en economische ontwikkeling van Afghanistan.

De koppeling van veiligheid, wederopbouw en bestuur zijn essentieel voor de ontwikkeling van het land. Een belangrijke rol voor Borsboom is volgend jaar weggelegd bij de ISAF-ondersteuning aan de presidentsverkiezingen.

Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)