Nederlands Vaccinatie Instituut


Stap dichter bij TBC-vaccin

maandag, 03 november 2008

Onderzoekers zijn weer een stap verder in de zoektocht naar een vaccin dat beter beschermt tegen tuberculose (tbc). Een experimenteel vaccin tegen tbc, getest in St. Louis, Missouri, Verenigde Staten lijkt significant beter te beschermen tegen de ziekte dan het huidige vaccin. Tuberculose is de op een na dodelijkste infectieziekte ter wereld. Er is wel een vaccin tegen, het BCG-vaccin (Bacille Calmette Guérin), maar dat stamt nog uit 1921. Bovendien heeft het vaccin altijd al een beperkte werking gehad. Met de huidige kennis van de microbiologie en immunologie zijn er wel manieren om een verbeterd vaccin te ontwikkelen, maar de grote farmaceutische bedrijven leken geen markt te zien in een vaccin waarnaar vooral in de armste landen vraag is.

De laatste jaren is de interesse voor tuberculosebestrijding aan het toenemen. Deels omdat het aantal tbc-gevallen in de westerse wereld toeneemt, deels door de grote aandacht en financiële steun van de Bill & Melinda Gates Foundation. Tuberculose doodt wereldwijd 1,7 miljoen mensen per jaar en gevallen van tbc/hiv co-infectie nemen alleen maar toe. Tuberculose is nu de belangrijkste doodsoorzaak bij mensen die hiv-geinfecteerd zijn.

Betere respons

In het fase I klinische onderzoek hebben de onderzoekers 35 deelnemers gevaccineerd: 17 mensen kregen het standaard BCG-vaccin, 18 deelnemers kregen het experimenteel recombinant BCG-vaccin. De onderzoekers vergeleken vijf immuunfuncties die de vaccins kunnen opwekken en vonden dat het experimentele vaccin een krachtigere respons opleverde, wat belangrijk is voor de bescherming tegen tbc. Het vaccin bleek bovendien veilig en goed verdraagbaar. 'Het was niet alleen even veilig als het standaardvaccin, het gaf ook een betere immuunrespons, wat betekent dat het beter zal beschermen tegen tuberculose', vertelt Daniel Hoft, hoofd van de divisie immunobiologie bij de universiteit van St. Louis. Het experimenteel vaccin is gemaakt van de verzwakte tuberculosebacterie uit het huidige tbc-vaccin (BCG), aangevuld met een eiwit uit een virulente tbc-stam.

Even pas op de plaats

De onderzoekers hebben laten zien dat het concept van een recombinant vaccin veelbelovend is. Toch wordt het vaccin dat in het onderzoek gebruikt werd niet verder getest. Het bevat namelijk een gen dat zorgt voor resistentie tegen antibiotica. Dit gen willen de wetenschappers niet in het milieu verspreiden. Ze gaan nu een nieuw vaccin maken dat dezelfde sleutelantigenen bevat voor tbc en even goed werkt als het zojuist onderzochte vaccin, maar dan zonder het resistente gen. 'Een nieuw vaccin kan theoretisch niet alleen beschermen tegen de overweldigende groei van tb-organismen, maar kan ook organismen doden die zijn overbleven nadat iemand besmet is. Daar hopen we op', aldus Hoft.

Bron:

Midical News Today, 21 oktober 2008:

Identification Of Type Of Vaccine That Holds Promise In Protecting Against TB

Website NVI, 20 april 2008:

Hoogste immuunrespons ooit in onderzoek tbc-vaccin