Nederlands Vaccinatie Instituut


Miljoenen griepspuiten de deur uit

maandag, 03 november 2008

Megaoperatie verloopt naar wens

Het NVI verstuurt deze week nog honderden griepspuiten van een totaal van meer dan 3,5 miljoen naar diverse huisartsen in Nederland. Daarmee is de eerste grote verzendronde bijna klaar. Hasna El Habti, hoofd Verkoop van het NVI: 'Het is topdrukte bij het NVI. Een paar miljoen griepspuiten moet op de juiste manier gekoeld, verpakt en verzonden worden naar duizenden huisartsen. Gelukkig verloopt deze megaoperatie tot nu toe naar wens.'

Zo'n 5 miljoen mensen krijgen een uitnodiging van hun huisarts voor de gratis griepprik. Dit jaar zijn ook voor het eerst alle 60-plussers uitgenodigd, naast mensen met een chronische ziekte of een verzwakte afweer. Per jaar worden gemiddeld 20.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van griep, en jaarlijks overlijden tussen de 200 en 1000 mensen aan de gevolgen. Zonder de griepprik zouden deze getallen hoger liggen. De griepprik voorkomt een kwart tot de helft van de ziekenhuisopnames en kan het aantal sterfgevallen laten afnemen met 12-50 procent.

Wie doet wat?

De griepcampagne is ondergebracht in het Nationaal Programma Grieppreventie, waar verschillende partijen bij betrokken zijn. Het ministerie van VWS beslist aan wie de griepprik gratis aangeboden wordt en betaalt de vaccins en de uitvoering van de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne. Het RIVM bewaakt de uitvoering van het programma en verzorgt de publieksvoorlichting. De SNPG (Stichting Nationaal Programma Grieppreventie) coördineert de uitvoering door huisartsen. Het NVI koopt de griepvaccins in en zorgt dat deze in de juiste hoeveelheden bij de huisartsen komen. De huisartsen nodigen de mensen uit en geven de griepprikken.