Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG voorstander decentralisatie taken Friese Taal en Cultuur aan provincie Fryslân

03.11.2008

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft kennisgenomen van de bevindingen van de commissie Lodders die decentralisatiemogelijkheden van het rijk naar de provincie heeft onderzocht met betrekking tot de Friese taal en Cultuur.

Tijdens het bezoek aan de ledenvergadering van de VFG door VNG-voorzitter mevrouw J.A. Jorritsma is bij monde van burgemeester de heer drs. A.A.M. Brok van Sneek (voorzitter van de VNG onderhandelingsdelegatie Cultuur met minister de heer dr. R.H.A. Plasterk) steun gevraagd om ook daadwerkelijk bevoegdheden van het rijk inzake Cultuur en Onderwijs (inclusief financiën) te decentraliseren naar de provincie Fryslân.

Volgens de heer Brok is dit de enige manier om ook substantieel een impuls te geven aan een volwassen taalbeleid in Fryslân. Hiermee kan Nederland tevens de verdragsbepalingen van het Europees Handvest voor Minderheidstalen, op een meer adequate manier dan in het verleden, inkleuren. Decentraliseren naar de provincie heeft eveneens grote voordelen voor het gemeentelijke beleid op het terrein van taal en onderwijs.

Afgelopen donderdag 30 oktober heeft de heer G. Krol, voorzitter van de VFG, in de landelijke bestuursvergadering van de VNG in Den Haag dit punt namens de Friese gemeenten ingebracht. Het bestuur van de VNG was vervolgens unaniem van mening dat het streven van de provincie Fryslân om taken op het terrein van Friese taal en cultuur, te decentraliseren van rijk naar provincie, gehonoreerd dient te worden. Deze stellingname is ondersteunend aan de acties die de cultuurgedeputeerde van Fryslân mevrouw J.A. de Vries onderneemt op dit terrein.