Gemeente Wassenaar

Santvoorde viert tienjarig bestaan
Ter ere van haar tienjarige bestaan, organiseerde de agrarische natuurvereniging Santvoorde woensdag 29 oktober een congres in Raadhuis de Paauw in Wassenaar.
Santvoorde is een vereniging voor boeren en burgers, die zich inzet voor het open en groen houden van het buitengebied tussen Den Haag, Katwijk en Leiden. Met het thema 'Boer zoekt Burger', wist Santvoorde ongeveer 90 deelnemers te trekken. Demissionair wethouder v.d. Lee opende het congres met felicitaties voor het bestuur van de vereniging. Hij benadrukte de positieve rol die de agrariërs spelen op het gebied van natuurbeheer en recreatie in de groene zone rondom de bebouwde kom van Wassenaar. Een rol die de gemeente Wassenaar van harte ondersteunt.
Dhr. Dijkstra (lid van de provinciale staten van Zuid-Holland), ging in zijn inleiding in op het thema van het congres. Wat hebben de boeren van Santvoorde de burger te bieden? Een prachtig landschap, de mogelijkheid om buiten te zijn, rust, ruimte en agrarische producten. En natuurlijk moet een boer wel zijn boterham kunnen blijven verdienen.
Theo van Leeuwen, melkveehouder en voorzitter van Wijk en Wouden, een andere agrarische natuurvereniging waar Santvoorde goede contacten mee onderhoudt, gaf vervolgens een geanimeerde inleiding. De omwonende burgers zijn de buren van de boer. Ze kijken mee. En het is belangrijk dat er begrip is voor de manier waarop een boer zijn bedrijf uitoefent. Zelf was hij eens beschuldigd van dierenmishandeling, toen hij een koe die niet vooruit te branden was een tikje op de bil gaf. Hij had de dame in kwestie uitgenodigd om de koe dan op haar manier aan het lopen te krijgen. Uiteindelijk lukte haar dat... met een tikje op de bil van de koe. Maar, zo concludeerde Van Leeuwen, je kunt als boer niet iedere dag dertig mensen bijpraten. Hoe leuk het ook is, er wonen zoveel mensen in het westen dat je onmogelijk met iedere burger individueel contact kunt hebben. Negeren is ook niet handig, want burgers hebben wel kiesrecht en inspraak. En ze zijn met veel meer. Daarom is de agrarische natuurvereniging volgens hem zo belangrijk. Deze kan een brug slaan tussen de boeren en burgers en ze gezamenlijk laten optrekken voor gezamenlijke belangen.
Na deze inleidingen werd er onder leiding van de heer Govert van Oord een levendige discussie gevoerd onder de aanwezigen en de panelleden. De gespreksleider ging onder de aanwezige burgers op zoek naar hun binding met het buitengebied van Santvoorde. Liefde voor de natuur, voor het gebied, voor koeien, voor het boerenbedrijf, voor weidevogels, voor groen dichtbij huis worden genoemd als drijfveren om zich aan te sluiten bij Santvoorde. Dhr. Dijkstra belooft op te blijven komen voor bescherming en handhaving van groene gebieden. Onder andere door het trekken van rode contouren als grenzen om de stedelijke gebieden. De heer Arthur Alkemade, melkveehouder in Wassenaar, vertelt dat hij natuurbeheer volop geïntegreerd heeft in zijn bedrijfsvoering. Zo maait hij een aantal percelen pas later om weidevogels de gelegenheid te geven hun nesten uit te broeden. Op de percelen waar eerder gemaaid moet worden, markeren vrijwilligers de nesten, zodat hij er met zijn trekker omheen kan rijden, in plaats van er overheen. Die vrijwilligers maken deel uit van de weidevogelwacht van Santvoorde.
De heer Jan Bergman is hier de coördinator van en zit ook in het panel. Schouder aan schouder trekken boer en vrijwilliger op als het gaat om het beschermen van de weidevogels, zo spreekt de natuurliefhebber in hart en nieren.
De feestelijke avond wordt afgesloten met een gezellige borrel. Onder het genot van boerenkaas uit de streek krijgen boeren en burgers de gelegenheid om nader kennis met elkaar te maken.