Gemeente Wassenaar

Haaglanden zeer content met bijdrage Rijk voor openbaar vervoer Het Stadsgewest Haaglanden ontvangt bijna 100 miljoen euro van het Rijk voor investeringen in het regionaal openbaar vervoer. Hiermee ontvangt de regio Haaglanden de hoogste regionale bijdrage uit het beschikbare rijksbudget. Het Stadsgewest en de Haaglanden-gemeenten investeren ook 100 miljoen euro in het openbaar vervoer in de regio.
Dit is het resultaat van het jaarlijkse najaarsoverleg tussen het Rijk en de regios over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Ik ben zeer verheugd dat staatssecretaris Huizinga een forse bijdrage levert aan het openbaar vervoer in de regio Haaglanden, zegt Peter Smit, regiobestuurder Verkeer en Vervoer van het Stadsgewest Haaglanden. Met deze flinke investering van het Rijk kunnen wij een prima start maken met onze plannen voor het openbaar vervoer in de regio.
Netwerk RandstadRail
Het Stadsgewest Haaglanden wil onder de noemer van Netwerk RandstadRail het openbaar vervoer een kwaliteitsimpuls geven. Dit is nodig om de economische positie van de regio te versterken, de forse binnenstedelijke verdichtingopgave te faciliteren, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer te garanderen en de reizigersgroei te stimuleren en te verwezenlijken. Het Stadsgewest heeft immers de ambitie om in 2030 50% reizigersgroei in het OV te realiseren. Dit past bij de ambitie van het Rijk voor een jaarlijkse groei op het spoor met 5%. Met de rijksbijdrage kan het Stadsgewest Haaglanden een eerste belangrijke stap zetten in het innoveren van het tramnetwerk en het kwalitatief en kwantitatief accommoderen van de vervoergroei op de korte termijn.

Projecten
De rijksbijdrage gaat naar de volgende projecten in Haaglanden: Capaciteitsverhoging van tramlijnen 2 en 9; Verlengen van RandstadRail 4 naar Stedenbaanstation BleiZo; Kleine infrastructurele aanpassing Hoornbrug ten behoeve van frequentieverhoging en betere betrouwbaarheid van tramlijnen 1 en 15;
Doorstromingsmaatregelen en frequentieverhoging van tramlijn 9 en aanleg tramtunnel
Koningskade;
Kleine infrastructurele aanpassingen Stationsplein Hollands Spoor ten behoeve van comfortverhoging, doorstroming, frequentieverhoging, betere betrouwbaarheid en capaciteitsverhoging van het tramnet.
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl