Ingezonden persbericht

Om te onderzoeken of en hoeveel interesse er is om voor hoogbegaafde kinderen in de regio Helmond een Leonardoschool te starten, zal op maandag 3 november een informatieavond worden gehouden voor geïnteresseerde ouders, leerkrachten, schoolbesturen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijke en culturele instellingen en de media.

Onderzoek en ervaringsgegevens wijzen uit, dat veel hoogbegaafde kinderen problemen krijgen binnen het reguliere onderwijs. Dit kan variëren van onderpresteren en een hekel aan school en aan leren ontwikkelen tot aan lichamelijke en psychische klachten. Zelfs haakt op termijn een aantal leerlingen helemaal af en volgt geen enkele vorm van onderwijs meer.

Het is dan ook niet makkelijk om binnen het reguliere onderwijs hoogbegaafde kinderen goed te begeleiden. Zij begrijpen zaken veel sneller dan de gemiddelde leerling, denken en leren meestal op een andere manier (topdown) en hebben een ontwikkelingsvoorsprong van jaren. Onderzoek van het CBO te Nijmegen heeft uitgewezen, dat deze leerlingen meer gebaat zijn met een onderwijsprogramma dat beter aansluit bij hun capaciteiten en gedeeltelijk of volledig buiten de reguliere groep wordt gegeven. Leonardoscholen zijn echter geen aparte scholen. Het zijn klassen die verbonden zijn aan reguliere scholen, maar waar een groot deel van de week een eigen leerprogramma wordt onderwezen. Te denken valt aan Engels (vanaf 4 jaar) en Spaans (vanaf 8 jaar), science, informatica, communicatie, filosofie, leren leren, leren ondernemen, taal en rekenen/wiskunde op eigen niveau, natuurprojecten, wereldoriëntatie, brede aandacht voor kunst, cultuur en sport, Leonardotijd (onderzoek doen binnen eigen interessegebieden).

Gewerkt wordt met kleine groepen van maximaal 16 leerlingen. Methodes worden voornamelijk als bronnenboeken gebruikt en een eigen laptop is het belangrijkste hulpmiddel bij het leren. Naast groepsleerkrachten worden diverse lessen door vakspecialisten gegeven. Ook de maatschappelijke omgeving (bedrijfsleven e.d.) wordt veelvuldig ingeschakeld voor gastlessen, zowel in als buiten de school. Het Leonardo onderwijs is niet naar binnen, maar naar buiten gericht.

Leonardoschool in Helmond!
Informatieavond maandag 3 november
De Fonkel
Prins Karelstraat 131
5701 VL Helmond

Het Leonardoconcept betekent een doorgaande lijn voor hoogbegaafden, en wordt dus na de basisschool doorgetrokken op een Leonardocollege. Dit kan beschouwd worden als een stroming binnen een bestaand VWO met een eigen onderwijsprogramma. Veel leerlijnen van de Leonardoschool lopen door op het Leonardocollege. Het niveau van het onderwijs op het Leonardocollege zal liggen op HBO/universitair niveau. Samenwerking met een universiteit ligt dan ook voor de hand. Er zijn inmiddels contacten gelegd met de TU/e te Eindhoven. Bij de realisatie van een Leonardoschool en Leonardocollege wordt ook het bedrijfsleven nadrukkelijk betrokken. Er ligt voor het bedrijfsleven namelijk een groot belang: optimale ontwikkeling van getalenteerde jongelui in de eigen regio èn de mogelijkheid om met hen kennis te maken via stages en onderzoekstrajecten.

In Venlo is begin september 2007 de eerste Leonardoschool in Nederland van start gegaan. De ervaringen van ouders en kinderen zijn zeer positief.

Momenteel worden er op meer dan twintig plaatsen in geheel Nederland gesprekken gevoerd over nieuw op te richten Leonardoscholen.

De informatie tijdens deze bijeenkomst in Helmond op maandagavond 3 november 2008 zal worden verzorgd door Jan Hendrickx, voorzitter van de Stichting Leonardoscholen Nederland.