GVB


GVB introduceert OV-chipkaart in november in tram en bus

24 oktober 2008

Op 3 november introduceert GVB de OV-chipkaart in tram en bus aan haar reizigers. Reizen met de OV-chipkaart in de Amsterdamse metro is al sinds 2006 mogelijk. Reizigers kunnen met één kaart reizen in tram, bus en metro van GVB. Door deze volgende stap in de introductie van de OV-chipkaart verwacht GVB dat geleidelijk meer reizigers zullen overstappen op de OV-chipkaart.
Reizigersinformatie
De introductie van de OV-chipkaart in bus en tram wordt vanaf 3 november onder de aandacht gebracht van de reizigers door communicatie-uitingen in tram, bus en metro. Om reizigers uitleg te geven over werking van het nieuwe systeem zijn onder andere folders ontwikkeld. Ook zet GVB al langere tijd een speciale OV-chipkaart demobus in die verschillende plaatsen in Amsterdam aandoet om Amsterdammers te laten ervaren hoe de OV-chipkaart werkt. De bus wordt eveneens ingezet om speciale doelgroepen, zoals ouderen, te informeren.
Reizigers kunnen met vragen uiteraard ook terecht bij GVB-medewerkers. Zij zijn de afgelopen maanden uitgebreid geïnstrueerd over de werking van de OV-chipkaart in bus en tram. Aanvullend hierop zet GVB extra mensen in om reizigers onderweg te ondersteunen met de nieuwe manier van reizen, namelijk in- én uitchecken.

Geleidelijke invoering
Net zoals de invoering van de OV-chipkaart in de metro, zal ook de introductie van de OV-chipkaart in bus en tram geleidelijk en zorgvuldig gebeuren. Het OV-chipkaartsysteem in de bussen en trams is op 20 oktober aangezet om de kaart vervolgens vanaf 3 november aan de reizigers te introduceren. In eerste instantie richt GVB zich op haar eigen reizigers, geleidelijk zal een breder publiek geïnformeerd worden.

Landelijke invoering
Met introductie van de OV-chipkaart in de Amsterdamse tram en bus, is de volgende stap in de landelijke invoering gezet. Steeds meer vervoerders zullen volgen. Op termijn kunnen reizigers met één kaart terecht in al het openbaar vervoer in Nederland. Reizigers hoeven niet meer na te denken over zones, want het systeem berekent automatisch de juiste prijs op basis van de afgelegde afstand. Uiteindelijk zal de OV-chipkaart de strippenkaart en andere papieren vervoerbewijzen vervangen.