Provincie Noord-Holland

Noord-Holland doet mee aan rampenoefening

31-10-2008

Stel, grote delen van Nederland zijn overstroomd. Hoe gaan bestuurders en hulpverleners daarmee om? Dat wordt tijdens de rampenoefening Waterproef geoefend, die van 3 t/m 7 november plaatsvindt.

Ongeveer 10.000 bestuurders en hulpverleners doen mee met de rampenoefening, de grootste ooit gehouden. Waterproef moet Nederland voorbereiden op (dreigende) overstromingen. Bovendien moet blijken of het Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen in staat zijn goed samen te werken.

Tijdens de oefening wordt de ergst denkbare overstroming nagebootst. Tijdens de eerste dag draait het om de dreiging van een overstroming en gaat het om vragen als wel of niet evacueren en hoe en waarheen. De dagen daarna oefenen de autoriteiten met overstromingen van rivieren, een dijkdoorbraak bij Lelystad en een grote reddingsoperatie.

Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken, wordt op maandag 3 november in Noord-Holland de provinciale weg N249 van Anna Paulowna naar De Stolpen afgesloten. Verder zullen Noord-Hollanders weinig van de oefening merken.

Dat er overigens een watersnoodramp plaatsvindt zoals in de oefening, is niet erg waarschijnlijk. Mocht zon ramp toch gebeuren, dan wordt er nu goed geoefend om de gevolgen zo klein mogelijk te houden.

nieuwsredactie