Erasmus MC


---

Op bezoek bij de berendokter in het Erasmus MC

Op maandag 3, dinsdag 4 en woensdag 5 november 2008 komen zo'n 900 kleuters van lokale basisscholen met hun teddybeer naar het Teddy Bear Hospital in Rotterdam. In dit Berenziekenhuis treden ruim 275 geneeskundestudenten van het Erasmus MC verdeeld over drie dagen op als berendokter. Zij doen hun uiterste best om de teddyberen te onderzoeken en weer beter te maken.

Kinderen
Het project heeft twee doelen. Ten eerste is het de bedoeling om kinderen een betere indruk te geven van wat er allemaal gebeurt in ziekenhuis. De studenten hopen op deze manier de angst die kinderen soms hebben voor het ziekenhuis te verminderen. Het tweede doel is dat de studenten getraind worden in de omgang met kinderen.

Serieus
Alle kleuters komen met hun eigen teddybeer (of andere knuffel) naar het Erasmus MC, waar twee examenzalen zijn omgetoverd tot een klein ziekenhuis met een wachtkamer, spreekkamers en behandelkamers. De kleuters beginnen in het Teddy Bear Hospital met een kringgesprek. Als voorbereiding op het Berenziekenhuis heeft iedere kleuterklas een `zieke' beer gekregen, die zij tot aan hun bezoek aan het Teddy Bear Hospital gezamenlijk moeten verzorgen. In het kringgesprek onderzoekt een flyingdokter of de kleuterklas hun taak als berenverzorger wel serieus heeft genomen.

Beregezellig
Na dit kringgesprek wordt aan de kleuters gevraagd met hun eigen teddybeer plaats te nemen in de wachtkamer. Vanuit de beregezellige wachtkamer worden de kleuters opgehaald door één van de berendokters en gaan ze naar een eigen spreekkamer. Hier wordt een uitvoerig gesprek gevoerd met de `ouder' van de beer en zal er geluisterd worden naar de borstkas van de beer en wordt eventueel de bloeddruk gemeten. Vervolgens gaat de beer naar de behandelkamer voor een pleister, verbandje, spalk of zelfs gipsverband. In de behandelkamer staat een simulatie-röntgenapparaat, waaruit prachtige 'röntgenfoto's' rollen van beren met een gebroken arm of been. Voor spoedgevallen hangen er voor de kleuters operatiepakken klaar, waar ze zich in kunnen hijsen om hun beer bij te staan tijdens een operatie in de OK.

Verrassing
Voordat de kleuters weer met hun gezonde knuffels naar school kunnen, staat er buiten nog een verrassing op hen te wachten, namelijk een echte Meditaxi. De medewerkers van de Meditaxi (die speciaal voor het Rotterdamse Teddy Bear Hospital uit Utrecht komen) zullen met behulp van twee levensgrote beren hun uitrusting uitgebreid aan de kleuters demonstreren.

Kans
Het Teddy Bear Hospital is één van de projecten van de Rotterdamse afdeling van IFMSA-NL (International Federation of Medical Students' Associations), een wereldwijde organisatie van geneeskundestudenten die actief is in meer dan 90 landen en zich bezighoudt met het promoten van `Global Health'. Het Teddy Bear Hospital was in voorgaande jaren een groot succes in Rotterdam, vandaar dat ook dit jaar weer een grote groep kleuters de kans krijgt nader kennis te maken met het ziekenhuis.

Publicatiedatum :31-10-2008