NCRV

Bosch, Beuk & Haan

Evelien Bosch, Ramon Beuk en Nico de Haan ontdekken Nederland in Bosch, Beuk & Haan

Dinsdag 4 november 2008

Nederland 2, 19.55 uur

Op dinsdag 4 november start de achtdelige serie Bosch, Beuk & Haan. Hierin gaan presentator Evelien Bosch, kok Ramon Beuk en vogeldeskundige Nico de Haan op zoek naar de mooiste plekjes van ons land. Van het Brabantse Heusden tot Midwolda in Groningen, van Noord-Limburg tot het Overijsselse Vechtdal. Op zoek naar ijsvogels en terpen, gevangenissoep, oude bruggen en historische kastelen.

In Bosch, Beuk & Haan wandelt Evelien Bosch door historische plaatsen in Nederland en laat ze zien wat die dorpen, steden en gebieden aan cultuur te bieden hebben. Ramon Beuk zoekt naar de verhalen achter smakelijke streekgerechten en streekproducten. Als het even voegt hij kan wel zijn eigen draai aan deze eeuwenoude recepten. Nico de Haan neemt de kijkers mee de natuur in, op zoek naar bijzondere planten en dieren.

In de eerste uitzending van Bosch, Beuk & Haan op dinsdag 4 november vaart Evelien met een traditionele schouw een stuk van de turfroute door Zuidoost-Friesland. Met schrijfster Mariet Meester loopt ze door het gevangenisdorp Veenhuizen. Mariet groeide op in dit Drentse dorp en haar roman De eerste zonde speelt zich hier af. Ze laat Evelien de plekken zien die in haar jeugd en haar roman een belangrijke rol hebben gespeeld. Ramon gaat aan de slag met de voedzame, maar weinig smakelijke gevangenissoep die in vroeger tijden door de bewoners van de dwangkolonie Veenhuizen werden gegeten. Nico gaat in het nabijgelegen Fochteloërveen op zoek naar de grus grus, oftewel de kraanvogel. In dit uitgestrekte hoogveengebied hebben de afgelopen jaren enkele kraanvogelpaartjes hun nest gebouwd.

Evelien Bosch werkte in het verleden voor onder meer BNN en MTV. Sinds verleden jaar is ze het gezicht van het NCRV/NCDO-internetplatform Mambapoint.tv, dat zich richt op kleinschalige projecten op het gebied van duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking.

Ramon Beuk rondde in 1992 zijn koksopleiding af. Hij was medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van culinaire concepten en producten bij de HEMA en Unilever. Op televisie presenteerde hij Born2Cook. Naast zijn tv-werkzaamheden is Ramon culinair ondernemer en schrijft hij receptenboeken en culinaire columns.

Nico de Haan mag zich de meest bekende âvogelaarâ van Nederland noemen. Hij was lange tijd directeur van de Vogelbescherming Nederland. Voor de NCRV presenteerde hij enkele seizoenen de serie Natuurlijk Nico.