Waterschap Roer & Overmaas


op 4 november a.s.

Hoogwateroefening (RAINBOW) op 4 november a.s.

In het kader van de landelijke oefenweek Waterproef houden de toekomstige Veiligheidsregio's Limburg-Noord en Zuid-Limburg op 4 november a.s. een hoogwateroefening. De samenwerking met instanties als RWS, waterschappen en andere disciplines wordt beoefend. Dit om in de toekomst nog beter voorbereid te zijn op hoogwater en eventuele overstromingen.

Bestuurlijke oefening
Voorafgaand aan de bestuurlijke oefening zal Waterschap Roer en Overmaas daadwerkelijk zijn kadewachten inzetten, delen van de hoogwaterbeveiligingen opbouwen, pompen plaatsen en de sluisdeuren in Roermond oefenen. Gelet op het feit dat het stijgende water het eerst Zuid-Limburg bereikt, start men hier al op maandag 3 november met het monitoren van het wassende water. Op deze wijze krijgt de hoogwateroefening een erg realistisch karakter.

In totaal zullen op 4 november zo'n 500 medewerkers actief deelnemen aan de hoogwateroefening die binnen onze provincie de naam `Rainbow' heeft meegekregen. Uitgangspunt tijdens `Rainbow' is een overstromingssituatie die eens in de 1250 jaar kan voorkomen. Dit wordt een EDO genoemd. Deze afkorting staat voor het Ergst Denkbare Overstromingsscenario. Gelet op het belang en de omvang van deze oefening, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan `Rainbow' een subsidie toegekend.

Doelen
In onze provincie is bij hoogwater sprake van een `hoogwatergolf' die door de provincie trekt. Een hoogwaterinzet (dreigingfase - acute fase
- nazorgfase) duurt daarom ook meestal meerdere dagen. Verschillende teams van deskundigen werken gedurende deze periode in ploegen aan de hoogwaterbestrijding. Dat is de reden waarom tijdens de oefening ondermeer het overdrachtmoment tussen verschillende ploegen wordt beoefend. Bekeken wordt of de overdracht correct verloopt. Daarnaast wordt beoefend of de samenwerking tussen de regionale coördinatiecentra en de gemeentelijke actiecentra, de verschillende betrokken diensten en de provincie correct verloopt. In totaal doen 17 Maasgemeenten1 aan de oefening mee. Binnen deze gemeenten zijn de gemeentelijke hoogwaterstaven actief tijdens de oefening.

Deelnemers
Bij overstromingen van (woon)gebieden zijn vele instanties betrokken. Daarom nemen aan de hoogwateroefening naast het landelijk coördinatiecentrum, de provincie, de genoemde gemeenten en de hulpverleningsdiensten in Limburg-Zuid en Limburg-Noord ook vele andere diensten deel. Daarbij mag gedacht worden aan belangrijke partijen zoals Defensie, Rijkswaterstaat, de Waterschappen Peel en Maasvallei en Roer & Maas en hun uitvoeringsorganisatie Waterschapsbedrijf Limburg. Maar ook partijen als de Waterleidingmaatschappij, Essent en het consortium Grensmaas zijn bij de oefening betrokken. Evenals de provinciale omroep L1. Deze omroep vervult voor het eerst tijdens een oefening haar functie van rampenzender.

Politieke belangstelling
Ook vanuit politiek Den Haag is er belangstelling voor de oefening. Leden van de vaste Kamercommissie van BZK en VWS brengen op 4 november een bezoek aan Limburg. Zij zullen worden geïnformeerd over de oefening en diverse oefenlocaties in de provincie bezoeken.

Wat kunt u zelf doen bij een overstroming?
Op de landelijke site www.denkvooruit.nl / www.crisis.nl staan diverse tips voor mensen die woonachtig zijn in gebieden die bij hoogwater gevaar lopen te overstromen. Op de site worden tips gegeven over voorbereidingen die u kunt doen en maatregelen die u kunt treffen tijdens een overstroming.