Transportorganisaties organiseren ontbijtbijeenkomst in Europarlement

16/10/2008 16:35

Koninklijk Nederlands Vervoer

Den Haag, 16 oktober 2008. Op dinsdag 4 november a.s. organiseert Koninklijk Nederlands Vervoer samen met haar Nederlandse collega transport- en verladerorganisaties TLN, EVO en V.E.R.N, en haar Franse en Duitse zusters, TLF en DSLV, een ontbijtsessie voor Europarlementariërs in het Europees Parlement. Met deze bijeenkomst, die onder leiding staat van Europarlementariër mevrouw Corien Wortmann-Kool (CDA), willen de brancheorganisaties voor het beroepsgoederenvervoer aandacht vragen voor de aanstaande Internalisering van Externe kosten.

In juli van dit jaar heeft de Europese Commissie een plan gepresenteerd om de milieukosten, externe kosten, die het goederenvervoer veroorzaakt door te belasten in een kilometertarief. Het voorstel omvat echter alleen doorbelasting voor het goederenvervoer over de weg en ontziet het spoorvervoer, binnenvaart en de personenauto's. Daarnaast zijn er vragen over welke kosten wel en welke kosten niet zijn door te berekenen via externe kosten en wat er met de uiteindelijke opbrengsten gaat gebeuren.

Het collectieve standpunt is dat het doorbelasten van externe kosten mag, maar dan wel voor alle vervoersmodaliteiten, inclusief de personenauto's. Het is noodzakelijk een eerlijk speelveld te creëren waarop de keuze voor vervoersmiddel bepaald wordt door de markt. Bovendien willen de werkgeversorganisaties dat de opbrengsten uit de heffing worden geoormerkt en gebruikt voor investeringen in infrastructuur en maatregelen die de milieuoverlast verminderen.






Noot voor de redactie: