Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Cultuureducatiedag Olleke bolleke remi solleke.? (persbericht 059, 2008)

Op dinsdag 4 november start om 8.30 in de bibliotheek van de Hoogezand-Sappemeer de cultuureducatiedag Olleke bolleke remi solleke .?. Dit om te voorzien in de behoefte aan een praktische en inhoudelijke uitwisseling tussen de culturele omgeving en de scholen . Dit jaar vindt deze dag voor de vierde keer plaats.

Net als vorig jaar zijn dit jaar niet alleen de cultuurcoördinatoren uitgenodigd, maar ook leerkrachten die de verschillende bouwen vertegenwoordigen. Ook docenten van het voortgezet onderwijs (vertegenwoordigers onderbouw) zijn uitgenodigd om een impuls te geven aan een doorgaande leerlijn cultuureducatie. De dag zal een praktische inslag hebben.

Workshops

Elke docent gaat drie workshops volgen op het gebied van kunsteducatie, media-educatie en erfgoededucatie. Vertegenwoordigers van de onderbouw volgen deze workshops gericht op het jonge kind (groep 1-4) en vertegenwoordigers van de bovenbouw volgen de workshops gericht op het oudere kind (groep 5-8 + voortgezet onderwijs).


* Workshop kunsteducatie
In deze workshop wordt voor de onderbouw liedrepertoire uit diverse landen gezongen en wordt er informatie over werkvormen met Internet en Nieuwe Media gegeven waarmee in de klas praktisch gewerkt kan worden. De workshop voor de bovenbouw staat in het teken van muziek uit andere culturen. Via nieuwe media als het Smartboard en internet zien en horen kinderen bijvoorbeeld instrumenten en muziekuitvoeringen.

* Media-educatie
Via de internationale organisatie iEarn belandt Kikker vanuit OBS De Tweemaster in Hoogezand op de Kangoeroeschool in Paramaribo. Kikker doet verslag van zijn avonturen middels filmpjes, fotos en tekeningen. In de workshop wordt duidelijk hoe de kinderen dit beleven en hoe de docenten zelf op de eigen school met behulp van iEarn internationale contacten kunnen leggen. In de workshop voor de bovenbouw leren kinderen brainstormen over actuele themas en onderwerpen in het Kinderpersbureau. OBS De Schakel en de bibliotheek gebruiken het kinderpersbureau voor het maken van een schoolkrant. In de workshop wordt er nagedacht hoe een dergelijk project verbeterd, uitgebreid en ingebed kan worden in scholen.

* Erfgoededucatie
In de Canon van Nederland is Veelkleurig Nederland een van de vijftig vensters. Met de workshop Veelkleurig Hoogezand-Sappemeer wordt een vertaling gemaakt naar de lokale situatie, gebaseerd op de bevolkingssamenstelling. Volksverhalen uit landen als Suriname, de Antillen, Turkije, Indonesië en Marokko zijn aanleiding voor een les, lessenserie, project of thema. Een basisschool en een school voor voortgezet onderwijs zullen hun ervaringen met multiculturele activiteiten presenteren.