Gemeente Zwartewaterland


Overijsselse Canonkaravaan van start in Hasselt

De komende maand organiseert Kunst & Cultuur Overijssel (KCO) in samenwerking met Erfgoed Nederland, de Canonkaravaan. Op dinsdag 4 november wordt het startsein voor de Canonkaravaan gegeven tijdens een bijeenkomst in Hasselt. De Canonkaravaan markeert ook het startpunt voor de ontwikkeling van de Canon van Zwartewaterland.

De Canon van Nederland wordt verplichte lesstof voor het primair en voortgezet onderwijs. Scholen en leraren krijgen tijdens de bijeenkomst handvatten om te werken met lokaal en regionaal erfgoed in de klas. Bovendien kunnen erfgoedinstellingen en historische verenigingen zich oriënteren op hun mogelijkheden om aan te sluiten bij de behoefte van het onderwijs.

Canonkaravaan
Tijdens de bijeenkomst op 4 november in Hasselt nemen de gedeputeerden van Onderwijs en Cultuur van de provincie Overijssel een publicatie rond erfgoededucatie in ontvangst. Daarbij gaan zij in op de relatie tussen onderwijs en cultuur. Tevens zal Frits van Oostrom, voorzitter van de landelijke canoncommissie, het woord voeren over het nut en de noodzaak van de canon voor het onderwijs en de mogelijkheden de onderwerpen (vensters) van een regionale invulling te voorzien. In een hersenkrakende Canonquiz kunnen de deelnemers aan de conferentie hun kennis van het regionaal en lokaal erfgoed testen. Verschillende workshops laten hen tot slot kennismaken met mogelijkheden om in de klas vorm te geven aan de canon.

Canon van Zwartewaterland
De gemeente heeft inmiddels het initiatief genomen tot het ontwikkelen van een Canon van Zwartewaterland. Dit sluit aan bij de groeiende belangstelling voor plaatselijke geschiedenis en erfgoededucatie. Jong en oud wordt zo in de gelegenheid gesteld om kennis te nemen van de rijke historie en cultuur van de gemeente Zwartewaterland. De Canon wordt samengeteld in samenwerking met lokale historische verenigingen en musea. Het benodigde budget is beschikbaar gesteld door het college en de gemeenteraad.

Canon van Nederland
In 2007 is de Nederlandse canon vastgesteld door een commissie onder leiding van Frits van Oostrom. Met ingang van volgend jaar is de Canon van Nederland verplichte lesstof voor leerlingen van 8 tot en met 14 jaar in het primair en voortgezet onderwijs. De Canon van Nederland bestaat uit vijftig onderwerpen uit de Nederlandse cultuur en geschiedenis, waaronder de hunebedden, de Hanze, Willem van Oranje, Rembrandt, de grondwet en de gasbel. Meer informatie is te vinden op de website www.entoen.nu.


-----------Einde bericht

Hasselt, 23 oktober 2008
Voor nadere informatie:
A. Landsman, communicatieadviseur, tel. 038 385 31 48

Persbericht
Postadres
Postbus 23
8060 AA Hasselt
Bezoekadres
Telvorenstraat 2, Hasselt
Havenplein 1, Genemuiden
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
van 8.30 - 12.30 uur
Telefoon (038) 385 30 00
Telefax (038) 385 30 05
Internet
info@zwartewaterland.nl
www.zwartewaterland.nl