Provincie Noord-Holland

Datum


28-10-2008

Onderwerp

Informatieavond beheerplannen Oostelijke Vechtplassen en Naardermeer

Arthur Raphet Meeng

De provincie Noord-Holland start, in samenwerking met de provincie Utrecht, met het opstellen van natuurbeheerplannen voor Oostelijke Vechtplassen en Naardermeer. Deze gebieden maken deel uit van het Europese natuurnetwerk Natura2000. Bewoners en belanghebbenden worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op 4 november.

De informatieavond wordt gehouden op 4 november van 20:00 tot 21:30 in Amrath Hotel Lapershoek, Utrechtseweg 16 te Hilversum. Inloop vanaf
19:30.

Het doel van de beheerplannen is om de internationaal belangrijke natte natuurgebieden, zoals meren en moerassen, te beschermen. In de plannen komt te staan wat daarvoor de komende zes jaar moet gebeuren. Ook geven de plannen aan welke activiteiten in de gebieden zonder meer kunnen worden voortgezet en voor welke activiteiten in de toekomst een vergunning moet worden aangevraagd, omdat ze mogelijk schadelijk zijn voor de natuur. De provincies streven ernaar bestaande activiteiten zoveel mogelijk te laten doorgaan.

De provincie Noord-Holland heeft het advies- en ingenieursbureau DHV ingehuurd om de beheerplannen Oostelijke Vechtplassen en Naardermeer op te stellen. DHV gaat de plannen in opdracht van de provincie opstellen in overleg met de diverse direct betrokken partijen zoals gemeenten, natuurbeherende organisaties, het hoogheemraadschap, recreatie organisaties en de agrarische sector. Ook is de inbreng van bewoners en andere betrokken partijen essentieel.

De provincies willen bewoners en belanghebbenden informeren over Natura2000 en de beheerplannen. Hierbij wordt ingegaan op het proces om te komen tot het beheerplan en wat dit betekent voor de bewoners en belanghebbenden. Tijdens de avond is er voldoende ruimte om inbreng te geven en vragen te stellen. De avond wordt geopend door dhr. Bart Heller, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.

Meer informatie kan verkregen worden bij het projectsecretariaat Beheerplan Oostelijke Vechtplassen via e-mail
info-oostelijkevechtplassen@dhv.com en voor Beheerplan Naardermeer via e-mail info-naardermeer@dhv.com of op 033- 4683471. Meer informatie op de website:
www.noord-holland.nl/thema/recreatie_en_natuur/Natuurbeheer_en_bescher ming/Natura_2000

Natura2000 is een Europees netwerk van belangrijke natuurgebieden. Hiermee wil de Europese Unie onder meer de achteruitgang van biodiversiteit wil tegengaan. Biodiversiteit is de mate van verscheidenheid van flora en fauna. Nederland draagt met 162 gebieden bij aan het realiseren van het Natura2000 netwerk. Hiervan liggen er
14 (vrijwel)geheel en vijf gedeeltelijk in Noord-Holland.

Noord-Holland gaat voor zes gebieden beheerplannen opstellen: Oostelijke Vechtplassen, Laag Holland, Naardermeer, Duinen Kop, het Noord-Hollands Duinreservaat en Kennemerland Zuid. De provincie heeft een plan van aanpak opgesteld waarin staat hoe ze dat de komende jaren gaat doen. Noord-Holland vindt het belangrijk dat hierbij een goed evenwicht wordt bereikt tussen ecologie en economie. Het opstellen van beheerplannen is uitbesteed aan adviesbureaus. De provincie wil dit laten doen in goed overleg met de betrokken bewoners en ondernemers en haar samenwerkingspartners.