Gemeente Lopik

Begrotingsraad 4 november 2008

De gemeenteraad behandelt de begroting 2009 op 4 november 2008. De vergadering vindt plaats vanaf 13.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

De vijf fracties van onze gemeenteraad geven in een kort statement weer waar zij voor staan en wat zij willen bereiken. De begroting 2009 en de Algemene Beschouwingen kunt u vinden op www.lopik.nl onder de knop `Bestuur en organisatie > Vergaderingen'.

In de begroting geeft het gemeentebestuur aan wat het wil bereiken, wat het daarvoor gaat doen en wat het mag kosten.

Ook zijn prestatieafspraken opgenomen, zodat beter kan worden getoetst wat uiteindelijk van de afgesproken doelstellingen is gerealiseerd.

In 2010 wordt een formele wijziging van de Gemeentewet verwacht met betrekking tot financieel toezicht. In plaats van het huidige criterium sluitendheid van de begroting, zal de nadruk worden gelegd op het criterium duurzaam financieel evenwicht. Concreet betekent dit meer aandacht voor toekomstige ontwikkelingen, voor zowel het bestaande beleid als gewenste investeringen en een vertaling daarvan in planning en middelen. Tevens houdt dit een verscherping in op het beheersen van risicos in relatie tot het weerstandvermogen. Voor de gemeente Lopik zijn dit belangrijke criteria. Wanneer onze begroting een duurzaam financieel evenwicht kent, zijn we in staat het gewenste voorzieningenniveau voor onze inwoners langdurig op peil te houden. Daar waar mogelijk zijn in de begroting 2009 al accenten gezet om in te spelen op de verwachte wetswijziging.