Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam

Teddy Bear Hospital blij met kraak- en aktieberen uit de jaren â80 [29 oktober 2008]

Ruim 400 nieuwe pluchen medewerkers van het Teddy Bear Hospital in het AMC worden niet gescreend op een eventueel aktieverleden. âWe kunnen iedereen gebruiken, óók voormalige plak-, kraak-, Onkruit- en Bluf-knuffelsâ, laten de berendokters van het AMC desgevraagd weten. De beren â waarvan velen meer dan 20 jaar oud â komen uit de verzameling van Haarlemmer Ruud Schuyt. Hij schonk recentelijk zijn hele collectie aan het internationale knuffelziekenhuis. Daar wacht de beestjes een verantwoordelijke taak. Ze worden ingezet als leenbeer (voor kinderen die bij hun bezoek aan het Berenhospitaal hun knuffel zijn vergeten) en als klassebeer. In die laatste hoedanigheid spelen ze een belangrijke rol in de voorbereidingen van peuterklassen op het uitstapje naar het Berenhospitaal. Op 4, 5 en 6 november kunnen zieke knuffels zich in het AMC laten behandelen door studenten geneeskunde en verpleegkundigen in opleiding.

Het Teddy Bear Hospital (Berenhospitaal) vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. Vanwege het grote succes van de voorgaande edities koos de organisatie dit jaar wederom voor een driedaags evenement. Op 4, 5 en 6 november verwacht men 900 kleuters van 13 Amsterdamse scholen met hun zieke knuffel. Op één van de centrale pleinen van het AMC is voor hen een speciaal ziekenhuisje nagebouwd met spreekkamers, een wachtkamer, operatietafels, een priklaboratorium, röntgenafdeling en een gipskamer. Een team van deskundige berendokters stelt voor elke knuffel, samen met de kinderen, een behandelplan op dat bijvoorbeeld kan bestaan uit het gipsen van een poot of het maken van een röntgenopname. De kleuters fungeren gedurende de behandeling als assistent en mogen zich daartoe ook in operatiekleding hijsen. Ter voorbereiding op het bezoek aan het Berenhospitaal krijgen de deelnemende scholen een educatief pakket en een klassebeer aangeboden.

Doel van het Teddy Bear Hospital is kinderen op een speelse manier te laten kennismaken met de gang van zaken in een ziekenhuis. Op die manier hoopt men de angst voor ziekenhuizen, dokters en ziek zijn te verminderen.

Initiatiefnemer van het project is IFMSA-NL (International Federation of Medical Studentsâ Association â The Netherlands). IFMSA-NL is onderdeel van een wereldwijd netwerk van geneeskundestudenten dat actief is in 90 landen. De organisatie bestaat uit verschillende werkgroepen die zich onder andere richten op mensenrechten, vluchtelingen, seksuele gezondheid, Public Health en medisch onderwijs. Doel van IFMSA-NL is onder andere de vorming van cultureel en maatschappelijk bewuste geneeskundestudenten.

Afdeling Voorlichting

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de wetenschapsvoorlichters de afdeling Voorlichting van het AMC: Edith Gerritsma, Connie Engelberts of Andrea Hijmans.

telefoon: (020) 566 2929
e-mail: wetenschapsvoorlichting

Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)

Het AMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamelijke belangen van de UMC's.

Andere UMC's die deel uitmaken van de NFU zijn het azM, Erasmus MC, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VU medisch centrum. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMC's.